Partij van de Arbeid


Herziene versie: zie titel

Den Haag, 29 oktober 2003

PvdA wil spoedoverleg over doorstroom ID-banen

Het gaat het kabinet niet lukken om voor 1 januari 2004 10.000 ID-banen regulier te maken. Dit blijkt uit de verzamelbrief van oktober 2003 die staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week aan de Kamer heeft gestuurd. De inzet van de regering is nu om in 2003 'zo veel mogelijk' ID-banen regulier te maken.

De PvdA vindt dit onacceptabel. Op initiatief van de PvdA zal op korte termijn spoedoverleg met de staatssecretaris plaatsvinden. De inzet van de PvdA is dat die 10.000 banen er hoe dan ook moeten komen. Daarnaast vinden wij dat er onder ID'ers geen verplichte ontslagen mogen vallen en dat er eindelijk eens goed beleid voor de toekomst komt.

Volgens de laatste stand van zaken zijn er pas 3000 aanvragen voor de regeling binnen waarvan er slechts 2000 zijn toegekend. Dit is ondanks een stijging in de afgelopen weken veel te weinig. Immers, werkgevers krijgen maar tot 31 december 2003 een subsidie bij het omzetten van een gesubsidieerde baan naar een reguliere baan. Wij vinden dat het kabinet veel te laat actie heeft ondernomen. Om het doel nu nog te halen moeten er rond de 580 aanvragen per week worden ingediend. Dit terwijl het gemiddelde tot nu toe rond de 75 ligt. Volgens het ministerie van SZW wordt 95% van de aanvragen goedgekeurd, maar volgens onze gegevens ligt het percentage tussen de 65-70%.

De PvdA is van mening dat het kabinet veel eerder gemeenten actief had moeten benaderen, de regeling eerder had moeten verruimen en de subsidie had moeten verhogen. Al tijdens de begrotingsbehandeling van vorig jaar spraken wij onze bezorgdheid uit en tijdens de, op ons initiatief georganiseerde, hoorzitting gesubsidieerde arbeid op 9 december 2002 kregen we al van werknemers- en werkgeversorganisaties te horen dat zij grote twijfels hadden.

Zoals het er nu naar uitziet zal het éénjarig akkoord met sociale partners van 2002, dat toch al erg beperkt was, met terugwerkende kracht mislukken. Toen is er in ruil voor loonmatiging onder andere afgesproken dat het kabinet er voor zal zorgen dat er 10.000 ID-banen regulier worden gemaakt. Het gaat hier dus om een afspraak die deels betaald wordt met geld van werknemers. Het kabinet dient zich aan de afspraken te houden.

Op 28 november organiseert de PvdA een landelijke actiedag gesubsidieerde arbeid. Hierover later meer.

Voor nadere informatie: Jet Bussemaker 06 - 1830 5799
* Bezoek ook onze website www.pvda.nl


---- --