Provincie Zuid-Holland

Persbericht

29-10-2003
GS Zuid-Holland: Sassenheim-Voorhout-Warmond één gemeente

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) willen dat Sassenheim-Voorhout-Warmond per 1 januari 2006 één gemeente vormen. Wat er met het Kagerplassengebied moet gebeuren is nog de vraag. Dat hangt af van de reacties op de inspraakprocedure. Dat blijkt uit het herindelingsontwerp Sassenheim-Voorhout-Warmond dat door GS is vastgesteld.

GS willen van de betrokken gemeenten weten hoe zij de toekomst van hun nieuwe gemeente zien. In het coalitieakkoord 2003-2007 "Ruimte voor Zuid-Holland" is opgenomen dat de bestuurlijke kwaliteit van het lokale bestuur moet worden veilig gesteld aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria. Een van deze, eerder door Provinciale Staten vastgestelde, kwaliteitscriteria luidt dat het lokaal bestuur, gerekend over een langere periode, in staat moet zijn om naast lokale vraagstukken ook regionale vraagstukken op te pakken. De vorming van een nieuwe gemeente is een toekomstgerichte oplossing waarbij een voldoende bestuurskrachtige gemeente wordt gevormd.

Samenvoeging van de drie betrokken gemeenten sluit aan bij de bestuurlijke en maatschappelijke samenhang in het gebied menen GS. Het verhoogt bovendien de slagkracht van het gemeentebestuur, waardoor taken efficiënter kunnen worden opgepakt. Bovendien ontstaat er een kwaliteitsimpuls voor zowel het bestuur als het ambtelijk apparaat. De financiële positie van de nieuwe gemeente zal voldoende zijn, is de verwachting.

Kagerplassen
Bij discussies over de bestuurlijke toekomst waarbij samenvoeging een rol speelt is het uitgangspunt van GS dat de buitengrenzen van betrokken gemeenten ook de buitengrenzen van de nieuw te vormen gemeente zijn.
Het Kagerplassengebied ligt gedeeltelijk in Warmond en gedeeltelijk in Alkemade. In een eerdere consultatieronde zijn diverse visies voor dit gebied naar voren gebracht. "Wij willen van alle betrokken gemeenten weten hoe zij de toekomst van dat totale gebied zien en waarom. Dat willen we ook graag weten van allerlei maatschappelijke organisaties en niet in de laatste plaats van direct betrokkenen, de bewoners van het gebied", aldus gedeputeerde Marnix Norder.

Procedure
Het herindelingsontwerp ligt acht weken ter inzage in de gemeentehuizen van betrokken gemeenten. Reacties kunnen in die tijd naar het college van gedeputeerde staten gestuurd worden. De gemeenteraden van Sassenheim, Voorhout, Warmond, Alkemade en Leiderdorp hebben drie maanden de tijd om te reageren. In maart volgend jaar nemen GS een definitief standpunt in. Dat standpunt gaat als herindelingsadvies naar Provinciale Staten (PS). Het standpunt van PS wordt als advies aan de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Die stuurt het wetsvoorstel na de zomer naar de Tweede Kamer. Als alles volgens schema verloopt kunnen in november 2005 verkiezingen gehouden worden voor de raad van de nieuw te vormen gemeente. Op 1 januari 2006 zou dan de nieuwe gemeente een feit kunnen zijn. De naam voor de nieuwe gemeente wordt niet geregeld in het wetsontwerp. Dat is een zaak van de nieuwe gemeente zelf.