Ministerie van Justitie

Persbericht

Gemeente kan kleine ergernissen beboeten
29 oktober 2003

De gemeenten krijgen in de toekomst de mogelijkheid om veroorzakers van overlast in het publieke domein zelf te beboeten. Dat betekent dat gemeentelijke toezichthouders een boete kunnen opleggen aan overtreders van zaken als vuurwerk afsteken, geluidshinder en het beplakken van gevels met affiches. Het invoeren van de bestuurlijke boete maakt onderdeel uit van het Veiligheidsprogramma van het kabinet. Dat blijkt uit een brief van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) die vandaag naar de Tweede Kamer is gezonden.

Kleine ergernissen in het publieke domein zorgen voor veel overlast en geven burgers een gevoel van onveiligheid. Om die reden heeft het kabinet in het veiligheidsprogramma "Naar een veilige samenleving aangegeven de gemeenten meer verantwoordelijkheid te geven. Het is immers de gemeente die door burgers wordt aangesproken op overlast en verloedering van het straatbeeld. De gemeenten krijgen daarom de mogelijkheid om bestuurlijke boetes op te leggen aan overtreders van een vastgestelde lijst van veel voorkomende ergernissen.

Zo kunnen burgers die hun hond uitlaten op een plek waar dat verboden is worden beboet door de gemeentelijke toezichthouder. Maar ook het illegaal afsteken van vuurwerk, het veroorzaken van geluidshinder, het beplakken van gevels met affiches, ongeoorloofde handel op straat, verkeerd geparkeerde fietsen en zonder vergunning muziek maken op straat vallen onder de regeling.

De betreffende overtreder kan in bezwaar en vervolgens eventueel in beroep bij de bestuursrechter. Overigens behoudt de politie de mogelijkheid om in specifieke gevallen ook strafrechtelijk op te treden tegen genoemde overtredingen. De inkomsten van de bestuurlijke boete zijn, evenals de kosten voor het opleggen en de incasso, voor de gemeente. De hoogte van de diverse boetes is nog niet vastgesteld, maar zal afgestemd zijn op de bestaande strafrechtelijke boetes (enkele tientallen euros). De aangewezen gemeentelijke toezichthouder krijgt tevens de bevoegdheid om, conform de wet op de identificatieplicht, de overtreder naar zijn identiteit te vragen. Weigert deze, dan betreft dat een overtreding die wel strafrechtelijk vervolgd zal worden.

Door het invoeren van de bestuurlijke boete krijgen de gemeenten meer mogelijkheden om overlast en verloedering tegen te gaan. Tevens ontlast het de politie en het openbaar ministerie zodat deze meer ruimte krijgen om zich te richten op de meer ernstige criminaliteit. De invoering van bestuurlijke boete vergt enige wetswijzigingen die nu in gang zijn gezet. Ter voorbereiding worden de diverse voorstellen momenteel voorgelegd aan onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.