Ingezonden persbericht


Milieuorganisaties teleurgesteld

Nieuw Europees beleid gevaarlijke stoffen is uitgehold

Amsterdam, 29 oktober 2003 - Nederlandse milieuorganisaties zijn teleurgesteld dat de Europese Commissie uiteindelijk de belangen van de chemische industrie boven die van het milieu en de gezondheid van de mens stelt. Het vandaag vastgestelde chemicaliënbeleid REACH (Registration Evaluation Authorisation of Chemicals) biedt nauwelijks bescherming aan het milieu en de gezondheid, zo vinden Greenpeace, Milieudefensie, Stichting De Noordzee, De Wadenvereniging, Stichting Reinwater en Women in Europe for a Common Future.

Na vijf jaar discussiëren heeft de Europese Commissie vanmiddag uiteindelijk een voorstel aangenomen dat de huidige, achterhaalde chemische stoffenwetgeving vervangt. Het doel dat de Europese commissie zich daarbij had gesteld, het creëren van een veiliger milieu voor mens en dier, is niet bereikt.

Van tweederde van alle chemische stoffen die volgens het nieuwe beleid worden geregistreerd, hoeft niet langer informatie komen over de veiligheid voor gebruikers. De milieuorganisaties vragen zich af waarom het chemicaliënbeleid niet geldt voor de meeste chemicaliën. Ook hoeven giftige chemicaliën volgens het voorstel niet te worden aangepakt. Dit terwijl de milieuwetgeving en arbowetgeving juist benadrukken hoe belangrijk het verbieden van deze giftige chemicaliën is. De Europese Commissie denkt dat simpelweg te ondervangen door "adequate control" volgens de milieuorganisaties een loze term. Consumentenartikelen als tv's, vloerbedekking en parfum zullen deze chemische stoffen, die giftig, hormoonverstorend en moeilijk afbreekbaar zijn en daardoor ophopen in mens en dier, blijven bevatten.

"Er moet een einde komen aan gebruik van chemische stoffen waarvan de eigenschappen niet bekend zijn, "aldus Bart van Opzeeland van Greenpeace. "Verder kan het niet zo zijn dat stoffen waarvan reeds is bewezen dat ze schadelijk zijn voor mens en milieu nog steeds worden geproduceerd en toegepast." Irene Bloemink van Stichting de Noordzee zegt: "Het is onzinnig dat er een chemicaliënbeleid gemaakt wordt waarvan de meeste chemicaliën worden uitgezonderd".