Gemeente Breda

Persberichten

29-10-2003

Breda vraagt Rijkswaterstaat maatregelen om fietsbrug Prinsenbeek veiliger te maken

De gemeente Breda heeft Rijkswaterstaat, als eigenaar en beheerder, gevraagd maatregelen te nemen om de fietsbrug bij Prinsenbeek veiliger te maken. Ook heeft Breda dringend verzocht tot die tijd een alternatieve verbinding open te stellen of open te houden. Breda heeft deze verzoeken gedaan omdat uit een quick scan bleek dat de nieuwe brug op onderdelen verkeersonveilig is. Hoewel de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft voor het beheer van de brug heeft het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vele klachten op 14 oktober opdracht gegeven voor die quick scan. In een brief informeert het college de gemeenteraad over haar bevindingen en de verzoeken richting Rijkswaterstaat.

Op 7 oktober is de brug in gebruik genomen en meteen kwamen er veel klachten over de roltrappen die als gebruiksonvriendelijk en onveilig werden ervaren. De gemeente Breda heeft die klachten zeer serieus opgevat en onmiddellijk actie ondernomen. Medewerkers van EBN zijn ingezet om mensen te helpen met de roltrap. Daarnaast heeft het college SOAB Adviseurs Woning en Leefomgeving opdracht gegeven een quick scan uit te voeren naar de veiligheid.
SOAB concludeert : "dat het gebruik van de gerealiseerde roltrappen om een fiets te transporteren is objectief verkeersonveilig. Het gebruik van de trappen kan, vanwege de hellingshoek en de vormgeving van met name de goten een veiligheidsrisico vormen".

Het college van B&W heeft kennis genomen van deze resultaten en die voorgelegd aan Rijkswaterstaat. Als eigenaar, beheerder en onderhoudsplichtige is Rijkswaterstaat de instantie die bevoegd is om wijzigingen aan te brengen aan de brug en beheersmaatregelen te nemen.

Het doel dat de gemeente nastreeft is tot een veilige verbinding voor de bewoners van Breda te komen.

Breda, 29 oktober 2003