Gemeente Weert

29/10/2003

Voorstellen voor ingrijpende veranderingen in museumbeleid gemeente Weert

Het college van B&W presenteert vandaag haar nieuwe plannen voor het museumbeleid in Weert. De nota schetst de huidige situatie van het museum en beschrijft duidelijk de visie, missie en doelstellingen van het museum voor de periode 2004-2010 en doet voorstellen voor nieuw beleid op korte en langere termijn. Met name de lange termijnvisie van het college is ingrijpend en vernieuwend te noemen. Het college wil namelijk op termijn komen tot het samenvoegen van de historische collectie van het gemeentemuseum en het gemeentearchief (mogelijk uitgroeiend naar streekarchief) in een "Erfgoedhuis" vanwege de meerwaarde die dat voor beide biedt.
Daarom dient er nader onderzoek te komen naar mogelijke locaties voor dit Erfgoedhuis waarbij uitgangspunt is dat het gebouw "de Tiendschuur" wordt afgestoten. Als mogelijke locatie wordt met name gekeken naar de St. Martinusschool.

12 Jaar geleden werd in Weert de eerste museumnota vastgesteld. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen en wijzigingen van het museumbeleid geweest. De tijd is daarom rijp voor een nieuwe integrale visie op het museumbeleid op korte en langere termijn. In zijn vergadering van 21 oktober 2003 heeft het college van Burgemeester en wethouders de museumnota 2004-2010 vastgesteld. De nota wordt nu aan de gemeenteraad ter agendering aangeboden.

Erfgoedhuis
Bij de ontwikkeling van het Erfgoedhuis wordt mede bezien in hoeverre economische dragers voor het project gevonden kunnen worden en of en hoe hierin een horecavoorziening, kunstuitleen en een nog te ontwikkelen (commerciëel) galerieconcept voor Weerter kunstenaars zou kunnen worden meegenomen. Er dient wel voor gewaakt te worden niet te veel in een erfgoedhuis te willen onderbrengen, waardoor het meteen al te klein behuisd wordt.

Jacob van Horne
Locatie "Jacob van Horne" wordt als museumlocatie voor de kerncollectie religieuze kunst gehandhaafd, omdat de combinatie van locatie en collectie uniek is. Daarmee samenhangend wordt het interieur van deze locatie verder gerenoveerd en zal de haalbaarheid van het uitdiepen van de kelders nader worden onderzocht.

Streekarchief extern
Binnen de huidige verbouwingsplannen voor het stadhuis is geen ruimte om een toekomstig streekarchief adequaat onder te brengen. Dit dient extern te worden geplaatst. Het ligt voor de hand het archief dan te combineren met de historische collecties van het gemeentemuseum. Gezien de duidelijke keuze voor deze ontwikkeling is hier afgezien van veel extra investeringen voor de locatie "de Tiendschuur" en is de inzet gericht op de ontwikkeling van het "Erfgoedhuis Weert".

Korte termijn
Ook voor de korte termijn presenteert het college een aantal plannen. De financiële consequenties hiervan zullen bij de prioriteitenafweging 2005 en volgende jaren worden meegenomen.
Een van de plannen is het einde van de opschorting van het moderne kunstbeleid en hoe daaraan invulling te geven. Verder denkt men aan een structurele verhoging van het aankoopbudget, de vervanging van de huidige bestuurscommissie Museum door een collegeadviescommissie, projectmatige aanpak van de registratieachterstand en de verdere uitbouw van het zeer succesvolle Cu+Ku-programma (Cultuur + Kunst-programma) voor de basisscholen.