Gemeente Alkmaar


Jongerenomnibus voor het eerst regionaal

Alkmaar, 27 oktober 2003

In november gaat voor de vierde keer de jongerenomnibus van start. Voor het eerst doen ook gemeenten uit de regio mee met het onderzoek. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt om het jeugdbeleid van de gemeente zo goed mogelijk af te stemmen op wat jongeren zelf willen. Ook andere instanties maken gebruik van de resultaten van de jongerenomnibus.

De gemeente Alkmaar houdt ieder jaar een omnibusenquête onder een representatief deel van de Alkmaarse bevolking. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt nieuw beleid gemaakt en bestaand beleid aangepast.
Sinds 1992 houdt de gemeente om de 3 à 4 jaar een aparte omnibusenquête onder jongeren. Ook andere instanties die veel met jongeren te maken hebben, waaronder de regiopolitie, de GGD en Kern8 krijgen de mogelijkheid vragen te laten opnemen in de jongerenomnibus.

Regionaal
In november wordt voor de vierde keer een groep jongeren benaderd om de enquête in te vullen. Voor het eerst wordt de jongerenomnibus niet alleen in Alkmaar, maar in de hele regio gehouden. Dat is mogelijk dankzij een extra subsidie via de regiopolitie. Een belangrijk onderwerp in deze jongerenomnibus is namelijk veiligheid. Overigens doen alleen de oudste leeftijdsgroepen (12 t/m 20 jaar) mee aan de regionale omnibus. Jongeren van 9 tot en met 12 jaar worden uitsluitend in Alkmaar benaderd.

Deelnemers krijgen per leeftijdscategorie een aparte vragenlijst voorgelegd. Veel onderwerpen komen in alle vragenlijsten aan bod, zoals sport, vrije tijd, veiligheid en gezondheid. Ook wordt de jongeren gevraagd wat ze missen in hun eigen buurt. De basisschoolkinderen van 9 t/m 12 jaar mogen daarnaast vertellen wat er in Alkmaar zou veranderen als zij het voor het zeggen hadden. Jongeren in de oudere leeftijdsgroepen (12 t/m 15 en 16 t/m 20 jaar) krijgen verder vragen over onderwerpen als gokken, alcohol en drugs en uitgaan.
Ook de werkwijze verschilt iets per leeftijdsgroep. De jongste groep (9 t/m 12 jaar) wordt benaderd via de school. De leerlingen vullen de enquête in de klas in en worden daarbij begeleid door oud-docenten. De oudste groep jongeren (12 t/m 20 jaar) wordt willekeurig geselecteerd uit de Gemeentelijke Basis Administratie. De jongeren die uit deze selectie komen, krijgen de enquête thuisgestuurd. De ingevulde enquêtes worden door enquêteurs aan de deur opgehaald. Zowel de scholen als de jongeren doen anoniem mee aan het onderzoek.

Resultaten
Zodra alle formulieren zijn verwerkt, worden de eerste resultaten gepubliceerd. De basisschool-leerlingen die hebben meegedaan, krijgen op school een brief met de eerste uitkomsten uitgedeeld. Rond juni 2004 zijn alle uitslagen volledig geanalyseerd. De aanbevelingen die naar aanleiding van het onderzoek worden gedaan, worden vervolgens gebruikt voor jongerenbeleid op allerlei gebieden, bijvoorbeeld sport, verkeer en spelen.

28 oktober 2003