Gemeente Hoogeveen


---

28 oktober 2003

Hoogeveen staat detailhandel op bedrijventerreinen beperkt toe

Burgemeester en wethouders van Hoogeveen hebben deze week besloten de vestiging van bepaalde vormen van detailhandel op bedrijventerreinen mogelijk te maken. Het gaat om bedrijven die handelen via internet (e-commerce), telefonische verkoop of postorderverkoop. Op de bedrijventerreinen in Hoogeveen is nu alleen groothandel toegestaan.

Het toenemende aantal aanvragen is de directe aanleiding voor deze beleidswijziging.

Vestiging van dit soort detailhandelsbedrijven in de winkelgebieden ligt niet voor de hand omdat ze geen winkeluitstraling hebben. De vestiging op een bedrijventerrein trekt dus ook geen klanten weg uit de winkelgebieden. Bovendien trekken de bedrijven geen extra verkeer aan.

Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling zal een bedrijf aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Zo mag er alleen gehandeld worden door indirect contact met particulieren. De distributie van goederen verloopt via de post of thuisbezorging. Etalages en toonbanken zijn niet toegestaan en het pand mag niet de uitstraling hebben van een winkelpand. Ook de reclame op het bedrijfspand moet zijn afgestemd op deze speciale vorm van bedrijfsvoering.

De toestemming voor vestiging op een bedrijventerrein moet worden afgegeven door het college van b&w. Het college verleent dan vrijstelling van het geldende bestemmingsplan.

© Copyright Gemeente Hoogeveen