Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Barendrecht

Leefbaarheidspilot Smitshoek van start

BARENDRECHT - De gemeente Barendrecht start op 30 oktober met de proef Leefbaarheid Smitshoek. Een buurtschouw vormt die dag de aftrap van de proef die een jaar duurt. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van het college van burgemeester en wethouders in vervulling. De proef start in Smitshoek vanwege de aanwijzing van Smitshoek als kleine kern in het kader van de subsidieregeling Leefbaarheid Kleine Kernen in Zuid-Holland van de provincie. Voor Barendrecht een uitgelezen kans om ervaring op te doen met een dergelijke wijkgerichte werkwijze. Naar aanleiding van de resultaten wordt bekeken of deze aanpak in heel Barendrecht kan worden voortgezet.

Buurtschouw
Met de leefbaarheidsproef in het oude deel van Smitshoek - onder bewoners ook wel 'De Put' - worden vragen, opmerkingen en meldingen centraal geregistreerd, gevolgd en afgehandeld. Hierdoor krijgt de gemeente een beter beeld van wat er in de wijk speelt. De buurtschouw op 30 oktober wordt georganiseerd als startsein voor de proef. Tijdens de buurtschouw lopen wethouder Peter van Vugt (Openbare Werken), wijkcoördinator Peter Verbaas, projectleden én medewerkers van de gemeente Barendrecht sámen met bewoners uit het oude deel van Smitshoek door de buurt om het uiterlijk en de sfeer van de wijk te ervaren.

Groeimodel
Het huidige plan van aanpak laat vooral nog een technische oriëntatie zien. Bewoners kunnen klachten en meldingen over bijvoorbeeld groen en kuilen in de weg doorgeven via het gemeentelijk Servicecentrum of www.barendrecht.nl (button: mail). Wijkcoördinator Peter Verbaas gaat hiermee vervolgens aan de slag. Wethouder Van Vugt: ,,Uit ervaring weet ik dat overhangend groen, kapotte straatverlichting en kuilen in de weg vaak een bron van irritatie zijn. Die irritatie willen we graag als eerste wegnemen.'' Dit betekent niet dat er met de sociale component niets gebeurt. Tijdens de proef worden verbeterpunten op het sociale terrein eveneens in kaart gebracht. Binnen de pilot worden deze echter nog niet structureel aangepakt. Verder is er binnen de pilot een bescheiden budget van E 2.100 voor de wijk beschikbaar. De wijkcoördinator beheert dit. Het geld kan gebruikt worden voor de aanschaf van bezems en schoffels, maar denk bijvoorbeeld ook aan het versieren van een wijkkerstboom.

Alle bewoners uit 'De Put' ontvangen deze week een nieuwsbrief met uitgebreidere informatie over de proef. Bij de nieuwsbrief wordt een onderzoek verspreid. Deze informatie vormt samen met de buurtschouw de zogenaamde 0-meting. Naar aanleiding hiervan kunnen over een jaar de resultaten gemeten worden.

Noot voor de pers,