Gemeente Voorburg-Leidschendam


Eerste vergadering bestuur Van Ravesteyn Fonds

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 28 oktober 2003
---

Op 30 oktober 2003 vindt de eerste vergadering plaats van het bestuur van de stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds in Huize Swaensteijn te Voorburg. Het bestuur bestaat uit de volgende leden: mevrouw A. de Grijs (voorzitter), mevrouw L. Kootstra en de heren mr. O.G. van Laar, drs. J. Post en
ing. J. Wijnants.

Wat is het A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds?
De voormalige gemeente Leidschendam erfde in 2001 een bedrag van circa 2 miljoen van mevrouw Van Ravesteyn. De heer A.L.H.J. van Ravesteyn overleed in 1973 en had in zijn testament bepaald dat zijn vrouw erfgename was met de verplichting `al hetgeen zij bij haar overlijden zou bezitten, uit te keren aan de gemeente Leidschendam`. Daarbij werd aan de gemeente opgedragen het vermogen aan te duiden als het ´A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds´. Het geërfde bedrag moest worden belegd en de rente en andere opbrengsten moeten worden besteed: a. aan personen van alle gezindten en levensbeschouwingen, die ten minste een jaar of langer inwoner zijn van de gemeente Leidschendam en naar het oordeel van burgemeester en wethouders daaraan behoefte hebben op grond van sociale of medische indicaties, b. ter bevordering van maatschappelijke charitatieve en culturele activiteiten aan zodanige personen van alle gezindten en levensbeschouwingen en aan zodanige instellingen wonende of gevestigd in de gemeente Leidschendam die naar het oordeel van burgemeester en wethouders van Leidschendam daarvoor in aanmerking komen.

Onafhankelijke stichting
Het college van Leidschendam-Voorburg besloot begin dit jaar een onafhankelijke stichting op te richten die het fonds zal beheren en hiervoor bestuursleden te benoemen. Inwoners van Leidschendam (en Stompwijk) moeten zich voor een bijdrage dus wenden tot de Stichting A.L.H.J. van Ravesteyn Fonds. Tijdens de eerste vergadering zal het bestuur onder andere afspraken maken over de verdere werkwijze van het fonds.

De gemeente heeft onderzocht of het mogelijk was de statuten van het fonds zodanig te formuleren dat inwoners van en instellingen binnen de gehele gemeente Leidschendam-Voorburg (dus ook de kern Voorburg) in aanmerking kunnen komen voor de baten van de stichting. Dit bleek echter gelet op de testamentaire bepalingen juridisch niet mogelijk.

De overdracht aan het bestuur van de stichting vindt, namens het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg, plaats door de wethouder van Financiën, mr. E.P. Beimers.