Ingezonden persbericht


Persbericht

Visionairs starten eerste International School for Leadership and Spirituality in Nederland

Amsterdam, 30 oktober 2003 Deze week hebben drie initiatiefnemers in Amsterdam de eerste International School for Leadership and Spirituality ter wereld opgericht, met de naam The Edge. De school zal vanaf september 2004 starten met een campus opleiding op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem bij Zwolle. De eerste groep zal 20-30 studenten bevatten.

Met deze school willen de initiatiefnemers inspelen op de behoefte aan visionair en inspirerend leiderschap in vrijwel alle segmenten van de samenleving en de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling bij pas afgestudeerden en jongeren met enkele jaren werkervaring. Bestaande opleidingen voorzien niet in deze behoeften.

Spiritueel Leiderschap en Persoonlijke ontwikkeling

Naar het oordeel van de oprichters wordt spiritueel leiderschap sterk gemist in de wereld. Onder spiritueel leiderschap verstaan ze een leiderschap dat inspireert, visionair is, een werkelijke bijdrage kan leveren aan de grote vraagstukken van deze tijd: geweld, onvrede, ecologische en economische problemen. Een dergelijk leiderschap kan tot op grote hoogte geleerd worden door persoonlijke ontwikkeling: de durf om tot zelfinzicht te komen. Dit zelfinzicht is noodzakelijk om antwoorden te krijgen op vragen zoals Wie ben ik?, Welke essentiële kwaliteiten bezit ik? En Wat wil en kan ik in dit leven betekenen? Gesterkt door de antwoorden op deze vragen kunnen de deelnemers zich goed handhaven in moeilijke omstandigheden en daarbij anderen inspireren. Ze hebben geleerd om verantwoording te nemen en verantwoordelijkheid te dragen, en voorts om open te staan en flexibel te zijn, zodat ze kunnen leren van wat er om hen heen en in henzelf gebeurt. Leren af te gaan op intuïtie en innerlijke drijfveren maken het beeld compleet.

Dat is dus spiritueel leiderschap.

Jonge mensen

The Edge richt zich op jonge mensen, afgestudeerden, die hun grenzen willen verleggen en een nieuwe uitdaging willen aangaan (Vandaar de naam: The Edge). Die in de positie zijn om leiderschap op zich te nemen: leiderschap in de politiek, het bedrijfsleven, de overheid, internationale organisaties en vrijwilligerswerk. Dat kunnen jonge mensen zijn die reeds een baan hebben of jonge mensen die daar nog aan moeten beginnen. De studenten zullen uit verscheidene landen komen, derhalve is de voertaal Engels.

Curriculum

In deze topstudie maken studenten zich de benodigde kwaliteiten eigen in leer- en werkgroepen onder leiding van internationale specialisten. Het curriculum bestaat niet zozeer uit traditionele, theoretische vakken alswel uit een diepgaand proces van leren door ervaring. Dit proces wordt ondersteund door coaching sessies, workshops, gastcolleges, een bibliotheek, internet toegang, audiovisuele en andere voorzieningen. Er is geen opgelegd curriculum voor de cursus. De opleiding duurt een jaar en vindt plaats op landgoed Den Alerdinck bij Zwolle. Deelnemers verblijven aldaar op de campus. Het programma laat geen neven activiteiten toe.

De oprichters

The Edge is opgericht door:

Erik van Praag, psycholoog, organisatieadviseur en trainer/coach, decaan van The Edge

Niels Pilaar, directeur van Coram International bv, gastdocent bij The Edge

Jan Paul van Soest, milieudeskundige en consulent, gastdocent bij The Edge


---