Gemeente Amersfoort

Oud Amersfoort herleeft met GalleryMaker van de Archiefdienst Amersfoort

datum: 30 oktober 2003

Een werkstuk over de Koppelpoort, een spreekbeurt met foto's van honderd jaar geleden of een presentatie voor de reünie van de school. Met GalleryMaker kunnen leerlingen (en leraren) via internet gebruik maken van inhoudelijke informatie en foto's van de Archiefdienst Amersfoort. Van de bijna drie kilometer archiefstukken over de geschiedenis van Amersfoort die de Archiefdienst beheerd is een deel nu ook digitaal via GalleryMaker toegankelijk. Het gedigitaliseerde fotobestand omvat zo'n 25.000 foto's van historische gebouwen, plaatsen, personen en gebeurtenissen in en uit Amersfoort en omgeving.

GalleryMaker
GalleryMaker is te vinden op http://amersfoort.gallerymaker.nl. Het programma is bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Binnen GalleryMaker kan men op verschillende niveaus werken. Voor het VMBO zijn er enkele lesopdrachten te vinden met een meer gestructureerde aanpak. Voor HAVO en VWO leerlingen is een zelfstandiger opzet gecreëerd. Zij kunnen op eigen houtje via de links van GalleryMaker inhoudelijke informatie en foto's verzamelen om vervolgens via een standaard lay-out of eigen lay-out hun werkstuk te vervolmaken.
Groot voordeel is dat het programma zo is ingericht dat het mogelijk is om met meerdere leerlingen aan dezelfde opdracht te werken. Bovendien is er een docentenmodule waarmee de voortgang van het werk van de leerlingen gecontroleerd kan worden.

Een kijkje nemen
GalleryMaker is voor iedereen te bezichtigen. Er zijn informatiepagina's te bekijken over de Archiefdienst Amersfoort, wat voorbeelden van werkstukken en een kleine rondleiding door het fotobestand.
Als docenten een kijkje willen nemen in het "maak een werkstuk"-gedeelte dan is een toegangscode nodig. Die kan eenvoudig via de website aangevraagd worden. Er is voor docenten ook een complete handleiding over het gebruik van GalleryMaker. Bij de Archiefdienst is men docenten natuurlijk ook graag van dienst als men zoekt naar specifieke onderwerpen.Te denken valt aan typisch Amersfoortse geschiedenis. Bijvoorbeeld de geschiedenis van Kamp Amersfoort, de geschiedenis van een speciale wijk of van de enige auto- en motorfabriek die Amersfoort heeft gehad (Eysink). Ook is veel materiaal te vinden over de geschiedenis van gebouwen zoals de Koppelpoort, de Joriskerk of de Lieve Vrouwe Toren.