D66

Marinetaken in Den Helder concentreren

Economisch beleid

Bert Bakker

27-10-2003 - D66 wil dat de taken van de koninklijke marine, die versnipperd plaats vinden in heel Nederland, zoveel mogelijk worden geconcentreerd in en rond Den Helder. De Democraten hopen zo het wegvallen van werkgelegenheid door sluiting van de marinebasis enigszins te compenseren. Kamerlid Bert Bakker: Den Helder is wat werkgelegenheid betreft één van de zwakste regios van Nederland. Het wegvallen van de marinebasis komt daar nu nog eens bovenop. Wij willen dat de regering constructief met de gemeente rond de tafel gaat zitten om te onderzoeken op welke manier de economische structuur van de regio versterkt kan worden. Morgen stemt de Tweede-Kamer over een aantal D66-moties met deze strekking.

Eén manier waarop Den Helder geholpen zou kunnen zijn, is door het concentreren van verschillende marinetaken in Den Helder. Nu vinden die nog verspreid in het land plaats. Bert Bakker: In Den Helder zit een enorme expertise op marinegebied; het zou zonde zijn om die niet te gebruiken. Er is bovendien efficiencywinst te halen door marinetaken zoveel mogelijk te concentreren. Als we dit in Den Helder doen, kunnen we de sociale gevolgen van de sluiting van de marinebasis enigszins verzachten. D66 wil bovendien dat er wordt gekeken naar manieren om civiel medegebruik van de marinecapaciteit mogelijk te maken.

Maar de compensatie voor de regio hoeft wat D66 betreft niet van defensie alleen te komen. Bakker roept de regering in een motie op, om niet verkokerd te werk te gaan: De werkgelegenheid is natuurlijk niet alleen een probleem van defensie. Defensie, maar ook andere ministeries zouden samen met de gemeente en provincie afspraken te maken om de werkgelegenheid in Den Helder op pijl te houden.

D66 heeft zich in het regeerakkoord gecommitteerd aan een bezuinigingstaakstelling op defensie. Zowel het sluiten van de vliegbases in Twenthe en Valkenburg, de landmachtbasis in Ede als de afschaffing van de marinebasis in Den Helder hebben echter grote economische gevolgen voor de verschillende regios. Den Helder heeft daarbij speciale aandacht van de Democraten, omdat dit wat werkgelegenheid betreft al een lastige regio is.