CBS

Prijzen industrie gestegen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in het derde kwartaal van 2003 met 0,5 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. De verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn 2,4 procent duurder geworden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Hogere afzetprijzen en verbruiksprijzen
De ondernemers in de industrie hebben de afzetprijzen van hun producten in het derde kwartaal van 2003 met 0,5 procent verhoogd. De binnenlandse afzet is 0,6 procent duurder geworden. Geëxporteerde producten zijn met 0,4 procent in prijs gestegen. Ondanks de lichte stijging ligt het prijsniveau in het derde kwartaal nog iets lager (-0,2 procent) dan in het derde kwartaal van 2002. Uit eerder deze week door het CBS gepubliceerde uitkomsten van de Conjunctuurtest in de industrie blijkt dat de ondernemers verwachten dat hun afzetprijzen in de komende drie maanden onveranderd zullen blijven. De Nederlandse industrie heeft in het derde kwartaal van dit jaar 2,4 procent meer betaald voor grondstoffen en halffabrikaten dan in het tweede kwartaal. De stijging van de verbruiksprijzen in het derde kwartaal volgt op een daling van ruim 6 procent in het tweede kwartaal. In Nederland aangeschafte grondstoffen en halffabrikaten zijn 3,0 procent duurder geworden. Voor geïmporteerde verbruiksgoederen is 1,9 procent meer betaald. In vergelijking met een jaar eerder liggen de verbruiksprijzen in het derde kwartaal gemiddeld 0,9 procent hoger.

Sterke prijsschommelingen in 2003
Het jaar 2003 wordt gekenmerkt door forse schommelingen van de afzetprijzen en de verbruiksprijzen in de industrie. De schommelingen bij de afzetprijzen zijn voor een belangrijk deel het gevolg van het grillige prijsverloop in de aardolie-industrie. Ook bij de schommelingen in de verbruiksprijzen speelt de prijsontwikkeling in de aardolie-industrie een belangrijke rol. Daarnaast zijn in het derde kwartaal de prijzen van landbouwproducten en de energieprijzen sterk gestegen.

Technische toelichting
De producentenprijsindexcijfers hebben gedurende een tijdvak van vijf maanden een voorlopig karakter; daarna worden zij definitief. Cijfers van de vijf voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na het uitbrengen van de vorige cijfers beschikbaar is gekomen. Bijgestelde cijfers zijn in de tabellen cursief weergegeven. Het producentenprijsindexcijfer geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van Nederlandse industrieproducten. De prijzen, die ten grondslag liggen aan de hier gepresenteerde prijsindexcijfers, zijn verkregen door rechtstreekse waarneming bij industriële en handelsondernemingen. De daarbij geldende condities zijn: prijzen af-fabriek en exclusief BTW, subsidies, accijnzen en eventuele heffingen. De invoerprijzen worden gemeten onder de conditie C.I.F. ('Cost, Insurance, Freight') of franco aan de Nederlandse grens, dat wil zeggen vóór het inklaren aan de Nederlandse grens. De prijsindexcijfers van de afzet zijn een gewogen gemiddelde van prijsgegevens voor de binnenlandse afzet en voor de uitvoer van de desbetreffende goederen. De prijsindexcijfers van het verbruik van grondstoffen en halffabrikaten zijn een gewogen gemiddelde van prijsgegevens voor de aankoop van binnenlandse producten en voor de invoer van de desbetreffende goederen. De producentenprijsindexcijfers worden berekend volgens de methode van Laspeyres. Bij deze methode wordt de prijs van een product uit de verslagperiode gerelateerd aan de prijs van hetzelfde product (dat wil zeggen met dezelfde kwaliteit en leveringscondities) in het basisjaar, waarbij de waarden in de basisperiode als gewichten dienen. De hier gepubliceerde indices hebben als basisjaar 1995, dat wil zeggen dat de indices voor het jaar 1995 op 100 zijn gesteld. Het eerstvolgende kwartaalpersbericht zal worden gepubliceerd met het beschikbaar komen van cijfers over de maand december 2003. De producentenprijsindexcijfers over de maanden oktober en november zullen maandelijks op het gebruikelijke tijdstip, meestal op de laatste werkdag van de maand, via diverse media beschikbaar worden gesteld. De uitkomsten zijn onder meer te vinden onder de rubriek kerncijfers.

PB03-196
31 oktober 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht