Gemeente Maastricht

Mosae Forum, in Maastrichts nieuwste stadsdeel beleef je het leven straks van alle kanten!

Op donderdag 30 oktober vond op de Markt in Maastricht een spectaculair klank- en lichtspel plaats voor de hele Maastrichtse bevolking. De reden voor dit evenement was het feit dat de bouwpunt van het project zijn diepste punt bereikte en vanaf dit moment daadwerkelijk gestart wordt met de bouwwerkzaamheden. Tijdens het evenement vond er een bijzondere onthulling plaatsvinden van de naam van het nieuwe stadsdeel: Mosae Forum.

Mosae Forum
In Maastricht wordt hard gewerkt aan Mosae Forum, een uniek en veelzijdig bouwproject, waar uitersten elkaar raken: verleden en toekomst, maar ook jong en oud, inspanning en ontspanning. Als oudste stad van Nederland is Maastricht als Romeinse nederzetting geboren aan de oevers van de Maas. De Romeinse naam van Maastricht luidt dan ook Mosae Trajectum: oversteekplaats aan de Maas.

Ook Mosae Forum ontstaat weer aan de Maas. Welke naam is dan toepasselijker als uitgangspunt voor dit project dan Mosa, de Keltisch-Romeinse godin die samen met haar kleinere zus Mosella twee gezichten vormt, waarvan er één achteruitkijkt, het andere vooruit. Mosa is de godin die uitersten met elkaar verbindt. Het is ook haar symbolische betekenis die opmerkelijk veel overeenkomsten vertoont met de betekenis van dit project tussen Markt en Maas. Want Mosa, de oermoeder van de Maas en dus van Maastricht, is de eeuwig stromende levensader, de open doorgang tot alles wat er was en wat gaat komen.

Zo zorgt Mosae Forum op dezelfde plek waar vroeger een Romeinse stadspoort stond voor een nieuwe verbinding met het historisch centrum, maar ook voor een aanzienlijke uitbreiding van de binnenstad en voor een ontknoping naar toekomstige nieuwe projecten in Maastricht. Daarnaast was in de tijd van de Romeinen het forum de belangrijkste ontmoetingsplaats in de stad. De plek waar mensen elkaar troffen om te praten en discussiëren en waar de belangrijkste handels- en bestuurlijke functies bij elkaar kwamen. Mosae Forum verbindt dan ook bestuur met bevolking, de huidige Maastrichtse bevolking met de nieuwe generaties en Maastricht met de Euregio en de rest van de wereld.
Mosae Forum is een veelbelovend totaalproject waar mensen en stadsfuncties bij elkaar komen en in alle vrijheid met elkaar verweven zijn. Kortom, in 2006 is Mosae Forum het nieuwe en sfeervolle stadsdeel van Maastricht waar je het leven van alle kanten beleeft!

Stadsdeel met vele functies
Mosae Forum vervult een belangrijke functie in de Maastrichtse binnenstad. Het nieuwe stadsdeel zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van het kernwinkelgebied, een fraaie restyling van de Maasoevers en voor een nieuwe, eigentijdse werkomgeving voor de Maastrichtse gemeenteambtenaren. Daarnaast is plaats ingeruimd voor diverse horecagelegenheden en een van alle gemakken voorziene parkeergarage met 1150 parkeerplaatsen. Gecombineerd met ca 25 luxe appartementen en stadswoningen en een uitstekend openbaar-vervoerknooppunt, is Mosae Forum in 2006 een dynamisch en veelzijdig stadsdeel dat architectonisch maar ook economisch het oude en het nieuwe Maastricht verbindt.

Tijdsplanning
Mosae Forum is een initiatief van 3W en gemeente Maastricht. De eerste gesprekken zijn gevoerd in 1987, de ontwikkeling is gestart in 1992. In 2002 zijn de bouwwerkzaamheden begonnen. Op 30 oktober 2003 is het diepste punt van de bouw bereikt en wordt de nieuwe naam van het stadsdeel onthuld. De parkeergarage wordt als eerste opgeleverd in 2004 (deels 500 parkeerplaatsen). De winkels, kantoren en woningen volgen in 2006. Vanaf dan is Mosae Forum volop in bedrijf