GEMEENTE AMSTERDAM EN PWC

Uitnodiging uitreiking IJ-prijs door Job Cohen

PERSUITNODIGING

voor de uitreiking van de IJ-prijs 2003 door Burgemeester Job Cohen aan NV Zeedijkdirecteur Jack Cohen

Amster dam, 27 oktober 2003

Vrijdag 31 oktober om 17.00 uur wordt door Burgemeester Job Cohen de IJ-prijs uitgereikt aan de Amsterdamse ondernemer Jack Cohen. Het evenement vindt plaats in de Euronext, Beursplein 5 te Amsterdam. De IJ-prijs wordt voor de zesde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder ander schrijver Geert Mak en Artisdirecteur Maarten Frankenhuis. De jury, onder leiding van wethouder Dales, kiest jaarlijks een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de profilering en de economische ontwikkeling van Amsterdam.

Erkenning voor duurzaam ondernemersschap
Jack Cohen krijgt de prijs voor zijn inzet voor maatschappelijke problemen als onveiligheid, criminaliteit, werkloosheid en het tekort aan betaalbare bedrijfs- en woonruimte in de Amsterdamse binnenstad. De prijs is een initiatief van de gemeenste Amsterdam en PricewaterhouseCoopers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van euro 12.500,--. Cohen besteedt zijn prijzengeld aan buurtontwikkeling en gebiedpromotie. De maatschappelijke betrokkenheid bij grote problemen in de hoofdstad vormden de drijfveer voor Jack Cohen. Op onorthodoxe wijze ging Cohen met zijn NV Zeedijk te werk: pro-actief ingrijpen op misstanden op straatniveau en publiek private samenwerking (PPS) met de gemeente.

Ook sociale huurwoningen
Op grote schaal werden stadsdelen gerevitaliseerd door op kleine schaal de overheid in succesvolle PPS constructies te laten participeren. Bekende stadsvernieuwingen van Cohen zijn: de Zeedijk - het meest besproken project van Amsterdam, omdat velen dit gebied al opgegeven hadden, Y-point - kantoorruimte voor startende ondernemers, Ondernemerscentrum Watergraafsmeer en de Graansilo's aan de Westerdoksdijk. Een actueel probleem is de leegstand boven winkels in de binnenstad. Ook hier is Cohen één van de eersten die het voor elkaar krijgt op deze locaties met bewoners en winkeliers zowel sociale huurwoningen als luxe appartementen te realiseren.

Graag willen wij weten of u op de 31e kunt komen. Wilt u ons dit laten weten door middel van bijgaand antwoordformulier? Voor de pers is er gelegenheid om met Jack Cohen, de heer Etty (spreker op de uitreiking) of anderen te spreken.

Met vriendelijke groet,
namens de organisatoren van de IJ-prijs

Jan Sebel
Partner PricewaterhouseCoopers