STICHTING NPOE


Kennis en vaardigheden van Senioren beschikbaar voor maatschappelijke organisaties

'Als manager bent u jarenlang werkzaam geweest in leidinggevende functies. U bent inmiddels gestopt met werken of u gaat dat binnenkort doen. Verdiend van het leven genieten. Maar is het niet jammer als uw kennis en ondernemingszin verloren gaan? Juist vandaag kunnen senioren met managementervaring een maatschappelijke rol van betekenis (blijven) spelen. De SESAM Academie (Senioren en Samenleving) geeft u de mogelijk-heid om actief en betrokken te blijven, in uw eigen tempo en op uw eigen voorwaarden.'

Met deze oproep is de Academie precies een jaar geleden, 31 oktober 2002, van start gegaan. Tijdens een startbijeenkomst met vertegenwoordigers uit de non-profit sector, ouderenorganisaties, universiteiten en bedrijfsleven zijn de contouren vastgesteld en zijn de initiatiefnemers aan de slag gegaan.

In het eerste jaar van haar ontstaan zijn er twee leergangen ontwikkeld. SESAM Advisering en SESAM Coaching hebben 35 senioren, afkomstig uit alle delen van het land en met zeer verschillende achtergronden, deze leergangen gevolgd of zitten in de afrondende fase is het enthousiasme bij de senioren erg groot (nieuwe rol, nieuwe maatschappelijke betekenis, nieuwe netwerken, nieuw type vrijwilligerswerk) zijn er meer dan 40 aanvragen van non-profit organisaties ontvangen blijkt er grote behoefte te zijn aan en waardering voor het type dienstverlening dat de SESAM Adviseurs en SESAM Coaches bieden aan maatschappelijke organisaties.

Redenen voor een bescheiden feestje en het continueren en uitbreiden van de activiteiten. In januari 2004 wordt er weer een leergang SESAM Advisering en een leergang SESAM Coaching aangeboden. Tegelijkertijd kunnen er ook weer nieuwe opdrachten worden aangenomen.

Op 5 en 21 november zijn er voorlichtingsdagen voor senioren. Op 17 november is er een voorlichtingsbijeenkomst voor non-profit organisaties.

De SESAM Academie is ontstaan op basis van het Amerikaanse concept Leadership Institute for Active Aging van de universiteit van Maryland in Washington. Het Nederlands Platform Ouderen en Europa (NPOE) heeft het initiatief genomen dit concept naar Nederland te halen. Het concept is geheel herschreven en toegespitst op de Nederlandse situatie. Diverse fondsen, bedrijven en overheden hebben het eerste jaar gefinancierd.