NOC*NSF


Nominaties en kwalificatie Athene 2004

ARNHEM - NOC*NSF heeft op advies van de commissie Topsport de navolgende atleten genomineerd voor de Olympische Spelen van Athene 2004.

Bij het roeien zijn de lichte vrouwen dubbel twee (Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen), de mannen skiff (Dirk Lippits) en de lichte mannen vier zonder (Gerard van der Linden, Ivo Snijders, Karel Dormans en Joeri de Groot) genomineerd. Tijdens het WK Milaan werd er door hen respectievelijk een zesde, negende en een tweede plaats behaald.

Badminton

De badmintonners Mia Audina (vrouwen enkelspel), Mia Audina en Lotte Bruil (vrouwen dubbelspel) en Chris en Lotte Bruil (gemengd dubbelspel) komen vanwege hun prestatie tijdens het WK van 28 juli tot 3 augustus 2003 eveneens in aanmerking voor nominatie. Audina behaalde hier een bronzen medaille, terwijl het vrouwen dubbelspel evenals het gemengd dubbelspel tijdens dit WK de kwartfinale wist te behalen.

Judo

Tijdens het WK van september 2003 in Osaka zijn de judoka's Edith Bosch (-70 kg), Deborah Gravenstijn (-57 kg), Claudia Zwiers (-78 kg) en Dennis van der Geest (+100 kg) genomineerd voor de Spelen van Athene 2004. Bosch en Gravenstijn haalden beiden een derde plaats terwijl Zwiers en Van der Geest respectievelijk een vijfde en tweede plaats wisten te veroveren.

Zeilen

Het Watersportverbond heeft een verzoek tot nominatie ingediend voor Mitch Booth en Herbert Dercksen (Tornado), Mark Neeleman en Peter van Niekerk (Star), Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse (470 dames) en Joeri van Dijk (Mistral). Booth en Dercksen behaalde tijdens de SPA Regatta van mei 2003 een tweede plaats.

Neeleman en Van Niekerk waren eveneens goed voor een tweede plaats tijdens het EK Star van september 2003 in Portugal. Tijdens het WK in Cadiz behaalden Westerhof en Matthijsse en Joeri van Dijk een zevende en negende plaats. Al deze prestaties voldoen aan de afspraken vastgelegd in het normen en limieten rapport.

Mountainbike en wielrennen

De voordrachten die door de KNWU zijn ingediend voldoen ook aan de eisen met betrekking tot nominatie. Dit betekent dat Bas Peters (MTB), Bart Brentjens (MTB), Elsbeth Vink (MTB), Arenda Grimberg (weg) en Chantal Beltman (weg) een nominatie verdienen. Voor de MTB discipline geldt dat de sporters respectievelijk een vijfde, een negende en een achtste plaats tijdens het WK MTB in Lugano hebben behaald.

Voor de weg geldt dat Grimberg tijdens de wereldbekerwedstrijd GP de Poulay een zesde plaats heeft behaald en Beltman de Rotterdam Tour gewonnen heeft.

Atletiek

Voor atletiek zijn Simon Vroemen (3.000 meter steeple chase), het dames estafetteteam (Pascal van Assendelft, Joan van den Akker, Jacqueline Poelman en Annemarie Kramer) het heren estafetteteam (Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas), Kamiel Maase (10.000 meter) en Lornah Kiplagat (10.000 meter) genomineerd voor de Olympische Spelen van Athene 2004.

Vroemen haalde een zevende plaats, het dames estafetteteam een twaalfde tijd, het heren estafetteteam een vierde plaats, Maase een achtste plaats en Kiplagat een vierde plaats tijdens de WK van augustus 2003 in Parijs.

Zwemmen

Tijdens het WK in Barcelona werden diverse vastgestelde limieten gezwommen. Dit betekent dat Pieter van den Hoogenband (50, 100 en 200 meter vrije slag), Johan Kenkhuis (50 meter vrije slag) Joris Keizer (100 meter vlinderslag), estafetteteam heren (4x100 meter vrije en wisselslag), Inge de Bruijn (50 meter vrije slag), Marleen Veldhuis (50 en 100 meter vrije slag), Chantal Groot (100 meter vrije en vlinder slag), Madelon Baans (100 meter schoolslag) en de dames estafetteteam (4x100 meter vrij en wissel slag en 4x200 meter vrije slag) in aanmerking komen voor nominatie.

Schermen en triathlon

Arwin Kardolus en Siebren Tigchelaar behaalden tijdens het WK in Havanna (oktober 2003) respectievelijk een tiende en een 16e plaats bij het schermen. Dit betekent dat ook zij een nominatie verdienen.

Verder heeft de triathlete Wieke Hoogzaad tijdens de World Cup wedstrijd in Nice en Salford een vierde plaats behaald. Hiermee verdient ook zij een nominatie voor Athene.

Kwalificaties

Het dames hockeyteam heeft door het behalen van de Europese titel zich rechtstreeks gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Eveneens heeft het heren honkbalteam zich rechtstreeks weten te kwalificeren voor de Spelen.

Voor alle bovengenoemde nominaties geld dat zij niet vanzelfsprekend wordt omgezet in kwalificatie voor de Olympische Spelen van Athene in 2004. Daarvoor moeten de genomineerde sporters vormbehoud aantonen volgens de gemaakte afspraken tussen de betrokken bond en NOC*NSF.

Voor de 'klassieke' teamsporten heeft NOC*NSF geen aanvullende eisen vastgesteld, daarom voldoet de voordracht aan de in het normen en limietenrapport vastgestelde afspraken.

(31 oktober 2003)