Landelijke Studenten Vakbond


Nijs praat met gewone studenten

LSVb wuift uitnodiging weg na uitspraken staatssecretaris

Utrecht, 30 oktober 2003 -- De LSVb is boos op staatssecretaris Nijs van onderwijs. Nijs lapt de resultaten van de commissie Vermeend aan haar laars en wil een asociaal leenstelsel invoeren. De interdepartementale werkgroep die een stelsel moet voorbereiden komt er niet. En de LSVb mag niet meer meepraten over studiefinanciering. Nijs wil alleen nog praten met mensen uit de collegebanken. Vanavond praat ze met de eerste vijf willekeurige studenten.

Het rapport van de commissie concludeert dat studenten te weinig geld krijgen om van rond te komen, daardoor te veel bijwerken en dat er grote leenangst onder studenten bestaat. Het invoeren van een leenstelsel is onacceptabel omdat het de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te zeer beperkt. Daar worden vooral allochtonen en sociaal zwakkere studenten de dupe van. Nijs trekt zich hier niets van aan en wil haar plan om het beurzenstelsel af te schaffen doorzetten. De LSVb vreest dat veel jongeren zullen kiezen om niet te gaan studeren uit angst om met torenhoge schulden te worden opgezadeld.

Nijs beweert altijd dat ze een goede voeling met het veld heeft en graag met iedereen overlegt. De LSVb beweert het tegendeel. De LSVb ziet een visieloze staatssecretaris die niets van onderwijs begrijpt. Daarnaast wil Nijs niet meer met de studentenorganisaties praten. Het toeval wil dat vanavond het reeds lang toegezegde informeel overleg tussen Nijs en de studentenorganisaties zal plaatsvinden. De LSVb voelt zich door de staatssecretaris belazerd en zal daarom vanavond niet haar bestuur afvaardigen. In plaats daarvan zullen vijf willekeurige studenten uit de collegebanken afreizen naar Denneweg 180b in Den Haag, het woonadres van de staatssecretaris. De LSVb is benieuwd of die wel mogen meepraten over studiefinanciering.


©2000-2003 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.