Erasmus Universiteit Rotterdam


Innovatieplatform: let op uw zaak!

Nederlandse concurrentie-positie zakt verder af

Het World Economic Forum publiceert jaarlijks in oktober de nieuwste ontwikkeling over de concurrentie positie van landen. Naar nu blijkt komt Nederland niet meer in de top-tien voor. Kleine Europese landen zoals Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland staan wel in de top-tien. Finland is zelfs de nummer 1, en heeft de Verenigde Staten verslagen.T.o.v. vorig jaar is de situatie voor Nederland verder verslechterd. Met name de concurrentiekracht van bedrijven is afgenomen. Dit blijkt uit de door Prof.dr Michael Porter (Harvard Business School) opgestelde Business Competitiveness Index (voor de tabellen, zie de website van het World Economic Form)

Deze uitkomsten zijn mede gebaseerd op een enquête die dit jaar door het Erasmus Strategic Renewal Center, in opdracht van het World Economic Forum, onder grote Nederlandse bedrijven en organisaties is uitgevoerd. De projectleiders zijn Prof. Dr. Frans A.J. van den Bosch en Prof. Dr. Henk W. Volberda van de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam). Van den Bosch en Volberda wijzen erop dat de terugval van Nederland al sinds 2000 gaande is. Nederland moet concurreren op innovatie en vernieuwing, maar wordt steeds meer kostengedreven. Daarmee wordt de innovatieslag niet gewonnen. Nederlandse bedrijven hebben door hun kostenfocus te weinig aandacht voor strategische vernieuwing. Dat blijkt bijvoorbeeld uit lagere scores op innovaties en het gebruik van ICT. Ook scoort het kennis absorptie vermogen van ondernemingen laag.

Van den Bosch en Volberda achten de situatie zorgwekkend: 'De met Nederland vergelijkbare Europese landen blijken wel harder te kunnen lopen en missen de aansluiting met de topgroep niet. Op grond van ons onderzoek naar strategische vernieuwing van organisaties wijzen wij op de noodzaak van nieuwe management tools en organsatiestructuren gericht op kennis en innovatie. Niet alleen technologische innovaties zijn dus belangrijk maar vooral ook organisationele innovaties. Vooral ook nieuwe manieren om met bestaande kennis de concurrentiepositie te verbeteren zijn van zeer groot belang. Het Innovatieplatform onder leiding van de Minister President moet de terugkeer van Nederland in de wereld top-tien als doelstelling nemen. Gezien de beperkte middelen voor technologische innovaties moet veel meer aandacht komen voor strategische vernieuwing van bedrijven en van de overheid'. 'Nieuwe manieren van organiseren en managen van organisaties en kennisallianties moet voor een doorbraak zorgen. Regelgeving die dat belemmert moet kritisch worden bekeken. Minder maar betere regulering en strategische vernieuwing moet de topprioriteit voor het Innovatieplatform zijn', aldus Van den Bosch en Volberda.

Informatie voor de pers:
Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
drs. Bas Schreiner (tel.:010 4081831, e-mail: bschreiner@fbk.eur.nl

Erasmus Strategic Renewal Center (ESRC), Partnerinstituut van het World Economic Forum
Prof.Dr. Frans A.J. van den Bosch (tel.: 010-4081955, e-mail: fbosch@fbk.eur.nl
Prof.Dr. Henk W. Volberda (tel.: 010-4082210, e-mail: hvolberda@fbk.eur.nl

Secretariaat vakgroep Strategie en Erasmus Strategic Renewal Center Mw. Carolien Heintjes (tel.: 010-4082005, e-mail: cheintjes@fbk.eur.nl
www.weforum.org www.ErasmusStrategicRenewal.nl

31 okt 03 11:36