Utrecht stad 10.45 uur

Utrecht 31-10-2003 - Persberichten districten Utrecht stad

Schutter na drie jaar aangehouden
UTRECHT De recherche van het politiedistrict Paardenveld heeft een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een schietpartij op de Nobelstraat in augustus 2000.

Op 30 augustus 2000 vond op de Nobelstraat - naar aanleiding van een ruzie - een schietpartij plaats. Hierbij raakte een man gewond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De verdachte wist te vluchten en liet zijn gestolen fiets achter. Door de politie werd op de plaats van het delict DNA veilig gesteld. Ondanks uitgebreid rechercheonderzoek lukte het niet de identiteit van de dader te achterhalen.

Maandag 9 oktober j.l. werd aandacht aan de zaak besteed in het programma Opsporing Verzocht. Dit leverde een aantal tips op waardoor de dader van de gestolen fiets kon worden achterhaald. Echter dit leidde niet tot de identiteit van de verdachte van de schietpartij.

Op 25 september 2003 bleek via het NFI dat een binnengekomen DNA spoor matchte met het spoor dat was aangetroffen op de Nobelstraat in 2000. Het nieuwe DNA spoor was veilig gesteld uit bloed dat was achtergebleven bij een poging inbraak in Vianen. De poging inbraak werd onderzocht en aan de hand van een kenteken kwam de politie bij een 29-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats uit. De man ontkende ingebroken te hebben. Wel gaf hij aan verwondingen opgelopen te hebben toen hij een ruit vernielde.

De verdachte werd aangehouden voor poging doodslag in de Nobelstraat 2000. Tijdens het verhoor heeft de man bekend geschoten te hebben te hebben in de Nobelstraat in 2000. Hij verklaarde dat hij dacht gediscrimineerd te worden.
De verdachte werd op 14 oktober 2003 voorgeleid bij de Officier van Justitie en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Aanhoudingen bestuurders onder invloed
UTRECHT Donderdagavond zijn twee bromfietsers en negen automobilisten bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. Een 48-jarige bromfietser uit Utrecht blies 620 ug/l en werd gedagvaard. Een 42-jarige automobilist uit Utrecht blies 600 ug/l. Hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Fietser aangereden op Jaarbeursplein
UTRECHT - Donderdagmiddag tegen 18.00 uur vond een aanrijding plaats op het Jaarbeursplein. Een 26-jarige automobilist uit Den Haag reed over het Jaarbeursplein richting de Croeselaan. Daar verleende hij geen voorrang aan een 18-jarige fietser uit Vleuten die uit de richting van de Croeselaan op het fietspad reed. De auto raakte de fietser vervolgens in de flank, waarbij de fietser ten val kwam. De fietser is met een gebroken elleboog naar het Diaconessenhuis vervoerd.

Automobilist aangehouden
UTRECHT Donderdagmiddag rond 16.30 uur heeft de politie een 20-jarige man uit Utrecht op de Zebradreef aangehouden. De man reed zonder rijbewijs, was niet in het bezit van een rijbewijs en parkeerde op een laad- en losplaats.

Ruitenkrassers aangehouden
UTRECHT Donderdagmiddag heeft de politie op het Vredenburg drie jongens uit Utrecht, twee van 17 en één van 19 jaar, aangehouden voor vernieling. De jongens hadden met een glassnijder de ruiten van een telefooncel bekrast. De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Verkeerscontrole: 66 bekeuringen
UTRECHT Donderdagmiddag en avond heeft de politie tussen 15.00 uur en 23.00 uur verkeerscontroles gehouden op de Brailledreef, Burgemeester Norbruislaan en Nijenoord. Bij de controle zijn 306 autos, dertien fietsen en drie bromfietsen gecontroleerd. In totaal zijn 66 bekeuringen uitgedeeld, waarvan zestien voor het niet dragen van de gordel, twaalf personen konden geen rijbewijs tonen en negen konden geen kentekenbewijs tonen. Vijf personen konden geen APK-rapport tonen en van twee autos was de APK vervallen. Elf fietsers reden zonder licht en drie personen konden geen bromfietscertificaat tonen. In drie gevallen werd een geslotenverklaring genegeerd.

Vreemdeling aangehouden
UTRECHT Donderdagmiddag rond 12.00 uur heeft de politie op de Neude een 20-jarige man met onbekende woonplaats aangehouden. De man werkte met een gestolen identiteitskaart via een uitzendbureau. Een medewerkster vermoedde dit en gebood de man naar het uitzendbureau te komen en waarschuwde de politie. Bij het uitzendbureau aangekomen, vluchtte de man bij het zien van politie. Ter hoogte van het postkantoor werd hij aangehouden en vervolgens naar het politiebureau gebracht. Daar bleek hij nog een gevangenisstraf van zestig dagen tegoed te hebben. Ook bleek dat de man een uitgeprocedeerde asielzoeker was. Na het uitzitten van zijn straf wordt de man overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Drugsdealer aangehouden
UTRECHT Donderdagavond heeft de politie rond 20.30 uur een 45-jarige man uit Rotterdam aangehouden op het Stationsplein, op verdenking van het dealen van drugs. Bij fouillering werden dealerattributen en geld bij de man aangetroffen. De man werd meegenomen naar het politiebureau, waar hij is verhoord. De goederen zijn in beslaggenomen.

Twee bekeuringen voor luidruchtige groep
UTRECHT De politie heeft donderdagavond rond 21.00 uur een jongen en een man aangehouden op de Stationstraverse. Vlakbij het taxiplatform stond een grote groep luidruchtige jeugd. De groep gedroeg zich vervelend en luidruchtig, met name naar vrouwelijke passanten. Een 37-jarige man uit Den Haag, die zich in de groep bevond, dronk alcohol in het openbaar. Hiervoor werd hij aangehouden. De groep bemoeide zich hier mee, bleef vervelend en wilde zich op verzoek van de politie niet verwijderen. Toen een 17-jarige jongen uit IJsselstein de agenten beledigde, werd hij hiervoor aangehouden. Daarop droop de rest van de groep af. De jongen en de man zijn beide bekeurd.

Blauw weekend politiedistrict Paardenveld
UTRECHT Op donderdag werden er van 15.00 uur tot 23.00 uur in het kader van een Blauw Weekend van district Paardenveld acties gehouden. De controles waren gericht op de bezoekers van de horeca in de Breedstraatbuurt.

Er waren drie controleposten ingericht, namelijk op de Hopakker/Weerdsingel Oostzijde, deWijde Begijnestraat/Voorstraat en de Wijde Begijnestraat/Van Asch van Wijckskade.
Op de Hopakker/Weerdsingel Oostzijde werden in totaal twaalf bekeuringen geschreven voor o.a. het niet dragen van de autogordel, het ontbreken van een verzekering, het niet kunnen tonen van een rijbewijs, het rijden zonder rijbewijs, onjuiste kentekenplaat, het voeren van groot licht en één uitlaat van een auto deugde niet. Op de Wijde Begijnestraat/Voorstraat werden 51 bekeuringen geschreven, voor o.a. het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs en voor het niet hands-free bellen in de auto. Op de Wijde Begijnestraat/Van Asch van Wijckskade werden in totaal 10 bekeuringen geschreven voor het rijden door een rood verkeerslicht, het niet kunnen tonen van een rijbewijs en het niet dragen van de autogordel.

Ook werd er in de avond nog een alcoholcontrole gehouden op de Eijkmanlaan. Hierbij moesten 37 personen blazen. Niemand had te veel gedronken.

's Avonds is er ook nog gecontroleerd op fietsverlichting op de Neude. Hierbij kregen 98 fietsers een bekeuring.

Aan de actie hebben 20 politiemensen deelgenomen.