Politie Groningen

Illegale vuurwerkhandel opgerold (31/10/03)

Veendam 31-10-2003 -

Politie neemt ruim 3450 kilo vuurwerk in beslag
Na een voorbereidend onderzoek van enkele weken heeft de politie maandag op meerdere plaatsen in de provincie Groningen onderzoeken verricht in woningen en schuren en daarbij ruim 3450 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er werden negen verdachten aangehouden. Bij de hoofdverdachte, een 38-jarige man uit Froombosch, werd 1350 kilo vuurwerk aangetroffen. De politie hield ook twee Duitse mannen aan (22 jaar uit Wedemark en 62 jaar uit Brelingen) die maandag op het adres van de hoofdverdachte in Froombosch met een vrachtwagen een partij vuurwerk hadden afgeleverd. Bij de 62-jarige Duitser werd een contant geldbedrag van 14.000 euro aangetroffen als betaling van de transactie. Het geld is in beslag genomen.

Op het woonadres aan de Woldweg van een 38-jarige man uit Foxhol werd in een schuur een partij van 970 kilo vuurwerk aangetroffen. In een woning aan de Jozef Israelstraat in Groningen werd 230 kilo in beslag genomen. De zeven chinese rollen (100.000 klappers), zestien zogeheten flowerbeds en 1400 stuks knalvuurwerk stonden in een woon- en slaapkamer. Op de Langewijk in Sappemeer werd bij een 30-jarige man een partij van 700 kilo aangetroffen. Bij twee adressen in Haren en Alteveer werden kleinere partijen illegaal vuurwerk in beslag genomen. Op geen van de plaatsen waar vuurwerk werd aangetroffen waren afdoende veiligheidsmaatregelen voor opslag getroffen.

Drie van de negen verdachten, de 38-jarige man uit Froombosch, zijn 33-jarige vrouw en de 30-jarige man uit Sappemeer zijn in verzekering gesteld. De overige verdachten zijn na het afleggen van een verklaring op vrije voeten gesteld in afwachting van verdere vervolging. Al het in beslag genomen vuurwerk is direct naar de Dienst Domeinen gebracht voor vernietiging. Tijdens het onderzoek en bij de actie van maandag werkten de verschillende onderdelen van Regiopolitie Groningen samen met de vliegende brigade vuurwerk van het ministerie van VROM. Na afronding van de verhoren maakt de politie proces-verbaal op en stelt het openbaar ministerie verdere vervolging in.