De Unie


Philips - De CAO onderhandelingen slepen voort

31 oktober 2003 - Het voorstel van Philips om de pensioenen ingrijpend te wijzigen is voor alle bonden niet bespreekbaar. Met name het feit dat Philips voor de financiering van de pensioenen niet langer wil uitgaan van een volledige indexatie (de stijging van de pensioenen volgt de prijs- of loonstijging) is voor ons niet bespreekbaar.

Ook vinden we het onvoorstelbaar dat Philips met een voorstel komt waarin de lasten volledig voor rekening van de werknemers komen (als het pensioenfonds over onvoldoende vermogen beschikt) terwijl de lusten ten goede zouden komen aan Philips.

Toch hebben vakbonden hun bereidheid uitgesproken om tot een oplossing te komen voor de problemen waar Philips tegenaan loopt. Deze financiële problemen worden veroorzaakt door boekhoudkundige spelregels, zoals wij u in infobulletins en tijdens ledenvergaderingen hebben uitgelegd.
Echter, vakbonden zijn alleen bereid om de boekhoudkundige risicos op te lossen onder voorwaarde dat het huidige pensioenrecht gegarandeerd is.
De gezamenlijke vakbonden hebben dan ook een voorstel gedaan dat enerzijds een oplossing biedt en anderzijds tegemoet komt aan onze eis die zowel indexatie als het huidige pensioenrecht garandeert.

Philips is bereid om over ons voorstel na te denken, echter zij heeft daarvoor bedenktijd nodig. Het CAO-overleg zal dan ook voortgezet worden op 6 november a.s.

Het overleg zal dan waarschijnlijk niet alleen gaan over pensioen. Want ook de overige CAO-punten zijn nog niet afgerond en staan dus op de agenda. U moet daarbij denken aan zaken zoals:
* Looptijd;

* loonsverhoging;

* gedifferentieerd collectief;

* verlenging RAP.

Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen en verblijven,

Met vriendelijke groet,

Theo Willms en Gerald Maenen
Bestuurders Philips


* Intropagina Philips

vrijdag, 31 oktober 2003