Gemeente Apeldoorn

Ondanks rijkskorting: Apeldoorn handhaaft huidig niveau gemeentelijk armoedebestrijdingsbeleid

Burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn weigert in te leveren op de kwaliteit van het gemeentelijke
armoedebestrijdingsbeleid, ondanks forse bezuinigingen van de rijksoverheid. B en w stellen de raad voor om voor het jaar 2004 een bedrag van 634.000 beschikbaar te stellen. Met dit extra bedrag kan het merendeel van het participatiepakket Regelrecht (strippenkaart) ondanks de rijkskortingen - ook in 2004 worden uitgevoerd. Ook kan inkomensondersteuning worden verleend aan 65 plussers.

Verder wordt het gemeentelijk kwijtscheldingsbeleid in de huidige omvang voortgezet. B en w van Apeldoorn zijn van mening dat het geen pas geeft om de forse rijksbezuinigingen op bordje te leggen bij de minima. De mogelijkheden die de nieuwe wet Werk en Bijstand (WWB) biedt richting minima moeten optimaal worden benut.

Met ingang van het komend jaar bezuinigt het rijk fors op het gemeentelijk minimabeleid. Apeldoorn wordt met 1,85 miljoen gekort. In het kader van de concept-meerjarenprogrammabegroting 2004-2007 is door b en w reeds een bedrag van 500.000 ter reparatie opgenomen. Dit bedrag is echter onvoldoende om het gemeentelijk minimabeleid op het gewenste niveau te houden. Berekeningen wijzen uit dat hiervoor een extra bedrag van 634.000 nodig is. B en w verwachten dat de extra kosten van het armoedebestrijdingsbeleid kunnen worden opgevangen uit het berekende overschot uit het WWB inkomensdeel. De raad dient hierover een besluit te nemen.

Einde persbericht

Voor het laatst bijgewerkt op: 31-okt-2003 02:07