ABVAKABO FNV

Werkgevers zorgsector gooien met dictaat de deur dicht

ABVAKABO FNV heeft met grote verontwaardiging kennis genomen van het loonbod van de werkgevers in de sectoren Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg en Kraamzorg.

Door de betrokken landelijke werkgeversorganisaties is er voor de CAO 2003 een loonbieding gedaan van 1% structureel voor personeel in de sector Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Daarnaast een eenmalige uitkering van 0,65%. Voor personeel in de Thuiszorg geldt slechts de omzetting van de huidige (incidentele) eindejaarsuitkering van 2% naar een structurele eindejaars van 1,65%. Dit bod staat zeer ver af van de door alle betrokken vakbonden (ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, NU'91, FHZ/LAD en de Unie Zorg en Welzijn) gekiste loonsverhoging van 2,5% structureel in 2003. Bovendien vergroot deze loonbieding de verschillen tussen de Thuiszorg en de Verpleeg- en Verzorgingshuizensector. Dit staat haaks op het streven van de werkgevers om te komen tot iin CAO voor beide sectoren in 2003.

De ABVAKABO FNV onderhandelaars voor deze sectoren, Pim van Loon en Eric Maas, zijn van oordeel dat dit loonbod geen opening biedt om het CAO overleg weer vlot te trekken. Op 27 oktober is het door de bonden gestelde ultimatum verlopen. Vanaf volgende week komen er acties bij Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en in de Thuiszorg.

Bovendien verlangen de werkgevers van de bonden dat zij instemmen met de 'overtuiging dat dit loonbod een goede basis vormt voor verdere onderhandelingen' . In het geval de vakbonden hier anders over zouden denken 'is verder overleg zinloos en hoeft dit niet plaats te vinden'. Volgens ABVAKABO FNV onderhandelaar Pim van Loon wordt hiermee door de werkgevers de deur op voorhand dichtgeslagen. 'Dit is geen bieding, maar een dictaat.'

Sinds 1 juli 2003 is de CAO voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en de CAO Thuiszorg verlopen. De werkgevers hebben deze CAO's opgezegd. De werknemers die onder deze CAO's vallen hebben derhalve over 2003 nog geen salarisverhoging gehad. De door de bonden gestelde looneis van 2,5% valt volledig binnen de kaders van het Centraal Akkoord 2002. In het Centraal Akkoord 2002 is een maximale salarisverhoging van 2,5% voor het jaar 2003 afgesproken.

Meer informatie :

Pim van Loon 06-51576922
Eric Maas 06-51280644

31 okt 03 19:04