Gemeente Ede


Persbericht
nummer 226 / Ede, 24 oktober 2003

Uniek boekje over historische boerderijen

De Historische Vereniging Oud-Bennekom organiseert op dinsdag 4 november aanstaande een bijzondere bijeenkomst in Zalencentrum de Brink. Op deze avond, die om 20.00 uur begint, wordt een uitgave over historische boerderijen gepresenteerd. Daarnaast houdt gemeentearchivaris Peter van Beek een lezing naar aanleiding van het Jaar van de Boerderij.

Boekje over boerderijen
Sinds het begin van dit jaar is door de historische verenigingen Oud-Bennekom, Oud-Ede en Oud-Lunteren in samenwerking met het Gemeentearchief Ede gewerkt aan een historische publicatie over boerderijen in onze gemeente. Het unieke hieraan is het onderwerp; in het landelijke Jaar van de Boerderij een publicatie over het landleven van vroeger tot nu. Uniek is ook de samenwerking tussen de drie verenigingen en het Gemeentearchief. Nog niet eerder is er zon gezamenlijke publicatie verschenen. Diverse leden van de verenigingen werkten samen om deze uitgave tot stand te brengen. De nieuwe uitgave wordt gepresenteerd aan cultuurwethouder Angelique Jonker en aan een inwoner die bij het onderwerp nauw betrokken is. De leden van de drie verenigingen krijgen het boekje gratis in de plaats van het gewone verenigingstijdschrift. Daarnaast is het boekje te koop bij de deelnemende instellingen voor de prijs van vijf euro.

Gemeentearchivaris vertelt
Sinds 1 mei 2002 is Peter van Beek de nieuwe gemeentearchivaris van Ede. Het Gemeentearchief Ede, voor velen waarschijnlijk vrij onbekend, heeft veel te bieden als het gaat om historische informatie. Zeker ook in het kader van de agrarische geschiedenis. In zijn lezing vertelt Peter van Beek hier meer over en introduceert hij tevens het Gemeentearchief. Hij besteedt deze avond aandacht aan de nieuwe uitgave over boerderijen in onze gemeente. Veel van de in de nieuwe uitgave afgedrukte boerderijen en erfelementen worden getoond, maar aanwezigen krijgen ook niet gepubliceerde fotos te zien. In Bennekom komen in elk geval de boerderijen Dickenes en De Harn in het bijzonder aan bod. Uiteraard zijn de aanwezigen in de gelegenheid om zelf actief mee te doen. Behalve leden van de Historische Vereniging Oud Bennekom zijn ook andere belangstellenden van harte welkom.

Meer informatie over deze avond is te verkrijgen bij de secretaris, Wout Hol. Zijn telefoonnummer is (0318) 41 61 71. Kijk ook eens op www.ede.nl/gemeentearchief.