Openbare Bibliotheek Oss

13 oktober 2003

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse bibliotheken

Remedial teacher Mart van Grinsven spreekt over omgang met dyslectische kinderen in de bibliotheek Heeswijk-Dinther

Op dinsdag 4 november geeft remedial teacher Mart van Grinsven informatie over het omgaan met dyslectische kinderen. De lezing vindt plaats om 20.00 uur in de Openbare Bibliotheek Heeswijk-Dinther. Toegangskaarten à 2,50 zijn te koop in de bibliotheken Heeswijk-Dinther, Heesch en Nistelrode.

Dyslexie betekent letterlijk niet kunnen lezen. Met dyslexie bedoelt men lees- en spellingproblemen. Deze kunnen ook los van elkaar voorkomen.
De precieze oorzaak van dyslexie is nog niet helemaal duidelijk. Vaak is het erfelijk bepaald.

In de lezing Omgaan met dyslectische kinderen wil Mart van Grinsven aandacht besteden aan de moeilijke weg van signaleren, diagnosticeren en het zoeken naar goede behandelingsmethoden. Vaak is dit een moeizaam proces. Er kunnen communicatieproblemen ontstaan tussen ouders en school omdat hun verwachtingen niet altijd hetzelfde zijn.
Deskundigen hebben de afgelopen jaren geprobeerd de overheid te overtuigen om de behandeling van dyslexie te vergoeden. Van Grinsven wil ook zicht geven op de politieke en financiële problemen die zich binnen en buiten het onderwijs voordoen. Hij hoopt dat zijn lezing ertoe zal bijdragen dat ouders niet te lang wachten hun zorgen over hun kind op school te bespreken. Ook leerkrachten moet duidelijk worden dat ze niet voor een onmogelijke taak staan wanneer blijkt dat kinderen dyslexie hebben. In gezamenlijk overleg is veel mogelijk en kunnen kinderen met dyslexie zich ontwikkelen tot volwassenen met een volwaardige plaats in de samenleving.

Mart van Grinsven werkt reeds 25 jaar in het basisonderwijs. In 1985 volgde hij de opleiding tot remedial teacher. Hierna volgde hij de opleiding speciaal onderwijs. Daarnaast begeleidde hij na school kinderen met leerproblemen, voornamelijk dyslexie. In de afgelopen jaren heeft hij veel ervaring en kennis opgedaan over de leerstoornis dyslexie, de verschijningsvormen, behandelmogelijkheden en de effecten die dyslexie kan hebben op de persoonlijke ontwikkeling van een kind.
Momenteel is hij werkzaam op een school als gediplomeerd intern begeleider. De kern van zijn werk is het begeleiden van leerkrachten bij hun taak binnen de klas kinderen de zorg te geven die ze nodig hebben.

Hij is bereid gevonden om zijn lezing niet alleen op 4 november in Heeswijk-Dinther te geven. Op donderdag 5 februari 2004 is hij ook te gast in de bibliotheek van Ravenstein.