Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

28 oktober 2003

Utrecht-lezingen in de regio 2003
Wat maakt het verschil tussen mens en muis
Of: Waar gaan we heen met de wetenschap?

Waarom verschillen muis en mens zo veel van elkaar, terwijl ze vrijwel dezelfde genen hebben? Waarom kan een rups niet vliegen en een vlinder wel ? Prof.dr. Albert Heck gaat in op deze vragen in zijn Utrecht-lezing op 4 november aanstaande in Zwolle. De Utrechtse hoogleraar Heck is winnaar van de gouden medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, en een van de leidende onderzoekers naar de antwoorden op bovenstaande vragen. De lezing wordt georganiseerd door het alumninetwerk van de Universiteit Utrecht in de regio Zwolle e.o.

Al vaker in de geschiedenis hebben we gedacht dat we, na weer een wetenschappelijke ontdekking, nu het meeste wel wisten op een bepaald terrein. Dachten we niet dat we de blauwdruk van het leven kenden nu het in kaart brengen van het menselijk genoom zo goed als af is? Als altijd blijkt echter dat de wetenschap ons eerder naar meer vragen leidt dan naar meer antwoorden. Genen geven wellicht de blauwdruk, maar eiwitten bepalen hoe een cel functioneert. Naast 'genomics' is er daarom nu ook 'proteomics': het detecteren, identificeren en kwantificeren van de complete verzameling eiwitten in een cel of organisme.

Professor Heck is hoogleraar op de leerstoel Biomoleculaire Massaspectrometrie bij de faculteiten Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In 2001 verkreeg hij de KNCV Gouden Medaille. Op dit moment zet Heck tezamen met het Nationaal Regieorgaan Genomics een landelijk centrum op voor Proteomics waarvan hij de beoogd coördinator is.

De bijeenkomst is onderdeel van een reeks van 'Utrecht-lezingen in de regio' die dit najaar worden gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van alumni gerealiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.

Utrechtlezing: Wat maakt het verschil tussen mens en muis? Prof. dr. Albert Heck
Dinsdag 4 november 2003, 20.00 uur (ontvangst 19.45 uur) Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7
Onderdeel van het programma 'Utrecht-lezingen in de regio' Meer informatie over deze en de overige Utrechtlezingen: www.alumni.uu.nl

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl