Vereniging Milieudefensie


Gezamenlijk persbericht Milieudefensie, FNV Bondgenoten

Milieudefensie en FNV dumpen spoormaterieel bij Tweede Kamer 'Knap het spoor op, red de bus'

Amsterdam, 4 november 2003 --- Milieudefensie en FNV Bondgenoten hebben om 9.00 uur vanochtend een flinke partij bielzen en ander spoor- en busmaterieel neergelegd bij de ingang van de Tweede Kamer aan het Plein in Den Haag. De organisaties vragen het parlement het spoor op te knappen en bedreigde buslijnen te redden. Vandaag begint de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat.

De komende kabinetsperiode wil minister Peijs 400 miljoen euro bezuinigen op de exploitatiesubsidies in het stads- en streekvervoer. Dat leidt onherroepelijk tot het snijden in dienstregelingen en het schrappen van lijnen. Bovendien trekt zij de komende vier jaar slechts 578 miljoen euro uit voor het onderhoud van het spoor. Veel minder dan de 1,5 miljard euro die volgens railbeheerder Prorail nodig is om de vertragingen met de trein goed te lijf te kunnen gaan. En minder dan de 789 miljoen die de komende vier jaar besteed wordt aan nieuwe wegen. Voor de periode tot 2010 is het beeld nóg schever: naar wegen gaat 1,8 miljard euro extra, het spoor moet het doen met vijf keer zo weinig:373 miljoen.

Meer dan de helft van de vertragingen in het treinverkeer zijn direct te wijten aan het achterstallig onderhoud van bovenleidingen, sporen en wissels. Milieudefensie en FNV willen dat de Kamer de plannen zo wijzigt, dat er geen buslijnen hoeven te verdwijnen en het spoor tot een aanvaardbaar niveau wordt opgeknapt. Daarvoor is de komende vier jaar 2 miljard euro nodig, precies het bedrag dat beschikbaar is uit het Kwartje van Kok.

Wat: Zestig actievoerders deponeren spoor- en busmaterieel bij Tweede Kamer Wie: Milieudefensie en FNV Bondgenoten Waar: Ingang Tweede Kamer, Plein, Den Haag Wanneer: Dinsdag 4 november, 9.00 - 10.30 uur

De actie vindt plaats in het kader van de campagne 'Den Haag laat ons in de kou staan. Teken mee voor goed OV'. Milieudefensie denkt begin december meer dan 100.0000 handtekeningen van reizigers te hebben opgehaald, die ook vinden dat het Kwartje van Kok geïnvesteerd moet worden in bus en trein.