RVU

Hr.Ms.Rotterdam kort voor vertrek naar Liberia gefilmd door Werken aan Werk

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 1111 Hilversum, 7 november 2003

WERKEN AAN WERK: DE MARINE

- Matrozen & Mariniers: tweede en laatste deel over de marine in een tijd van bezuinigingen en onzekerheid -

DINSDAG 11 NOVEMBER 2003 VAN 21.30­22.00 UUR, RVU / NEDERLAND 3

Vroeger was een baan bij de marine een baan voor het leven, maar dat is nu anders. Het krijgsmachtsonderdeel wordt geconfronteerd met forse bezuinigingen en moet schepen en vliegtuigen afstoten. Voor het personeel van de marine levert dat vooruitzicht veel onzekerheid op.

In het tweede en laatste deel van 'Werken aan Werk: De Marine' volgt regisseur Martin Maat het werk aan boord van het amfibisch transportschip de Hr. Ms. Rotterdam. De Rotterdam, zoals de mariniers het schip noemen, is momenteel in het nieuws. Het kabinet-Balkenende heeft 'ja' gezegd tegen een verzoek van de Verenigde Naties om dit marineschip, in het kader van de vredesmissie in Liberia, te stationeren voor de kust van dit West-Afrikaanse land. Bij Sergeant Jan Schoonbeek roept dat herinneringen op aan zijn uitzending in 1998 naar het door de orkaan Mitch getroffen Honduras. "Dat was prachtig werk om te doen. Mensen helpen, voedsel verstrekken, medische teams begeleiden. Ik denk dat dat nog veel meer de toekomst zal worden." Het besluit om de Rotterdam naar Afrika te sturen is inmiddels goedgekeurd door de Tweede Kamer. Opmerkelijk was dat bij de stemming in de Kamer de eigen partij van Minister Kamp van Defensie, de VVD, als enige tegen het plan stemde. De Rotterdam is inmiddels vertrokken naar Liberia. (zie ook bijgevoegd artikel)

Martin Maat registreerde aan boord van de Hr. Ms. Rotterdam hoe een 'invasie' op het Schotse eiland Jura werd voorbereid en volgde de Nederlandse mariniers tijdens de landing op de kust. De Rotterdam is het eerste zogeheten landing platform dock van de Koninklijke Marine en vaart sinds 1998. Majoor Rob de Wit meent dat juist het uitvoeren van een amfibische operatie belangrijk is in moderne oorlogvoering. "We hebben het gezien bij de laatste Golfoorlog. De Engelse mariniers zijn geland vanuit zee. En ook voor de oorlog in Afghanistan is de aanvoer van mariniers vanaf hele grote afstand over zee verlopen."

Programmamaker: Martin Maat
Eindredactie: Henk Baard