Gemeente Leeuwarden

Groter aanbod studentenwoningen

studenten Ruim 15.000 studenten volgen een HBO of MBO-opleiding in Leeuwarden. Om het studentenleven in de stad echt goed te leren kennen, woont een derde van de studenten al zelfstandig in Leeuwarden. Toch valt het niet altijd mee een kamer of zelfstandige woonruimte te vinden. Het aanbod is beperkt, de vraag is groot. Daarom werkt de gemeente Leeuwarden aan een andere Kamerverhuurregeling.

De nieuwe verhuurregeling komt 4 november tijdens de vergadering van de commissie stadsontwikkeling aan de orde. Volgens de nieuwe ideeën komt tien procent van alle panden in een straat of straatsdeel in principe in aanmerking komen voor kamerverhuur. Daarvoor zou dan een omzettingsvergunning nodig zijn waarmee van een zelfstandige woonruimte wordt omgezet naar een kamerverhuurpand voor bewoning van drie of meer studenten.

Als de regeling door de gemeenteraad wordt aangenomen moeten de studentenwoningen wel voldoen aan strenge voorwaarden. De brandveiligheid wordt gecontroleerd en ook de hygiëne moet in orde zijn. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt een gebruiksvergunning verleend. Bovendien mogen kamerverhuurpanden niet aan elkaar grenzen, er moeten minstens twee panden tussen zitten.

De voorgestelde tien procent-regeling zou in principe gelden voor alle Leeuwarder wijken. Zo worden de kamerverhuurpanden gelijk over de stad verdeeld. In de wijken Achter de Hoven, Vlietzone, Cambuur, Oranjewijk en de Vrijheidswijk zijn al veel studentenwoningen of vindt op dit moment stedelijke vernieuwing plaats. Daarom zijn die buurten uitgesloten van de versoepelde kamerverhuurregeling. De gemeenteraad vergadert 17 november over de plannen.