RAAD V DIERENAANGELEGENHEDEN

Adviesraad: aantal diersoorten niet geschikt als huisdier

Het aantal diersoorten dat als huisdier gehouden mag worden moet worden beperkt. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden. De Raad vindt dat een aantal diersoorten niet geschikt is om als huisdier te houden. Volgens de Raad komen de gezondheid en het welzijn in het gedrang als deze diersoorten als huisdier gehouden worden. De Raad stelt dit in een advies aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat op 4 november as. gepubliceerd zal worden. De Raad heeft een lijst opgesteld waarop dieren staan die n¡et als huisdier gehouden zouden mogen worden en een lijst waarop dieren staan die wél als huisdier gehouden kunnen worden. Het advies heeft betrekking op vogels en zoogdieren. Later komen er ook lijsten voor vissen, reptielen en amfibieën.

21 oktober 2003

MEDEDELING VOOR DE PERS:

Nadere informatie over het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden is te verkrijgen bij Dr. Drs. Ingeborg D. de Wolf, secretaris en projectleider vogels, en Mr. Drs. H. Lommers, projectleider zoogdieren (tel: 070 3785266; e-mail: info@rda.nl). U kunt het advies ook opvragen bij het Bureau van de Raad voor Dierenaangelegenheden (tel: 070 3785266); op het advies rust een embargo tot 4 november 2003 09.00 uur.

De Raad voor Dierenaangelegenheden is een overlegplatform van organisaties en deskundigen, dat de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit adviseert over strategische vraagstukken op het gebied van de gezondheid en het welzijn van gehouden dieren. Hij baseert zich daarbij op de meest recente ontwikkelingen in de wetenschap en houdt rekening met de opvattingen die leven in de Europese, en in het bijzonder de Nederlandse, samenleving. De Raad ontleent zijn bestaansrecht aan artikel 2 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, waarin is bepaald dat er een raad voor dierenaangelegenheden dient te zijn. In de Raad participeren vertegenwoordigers van belangenorganisaties, de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. In 2003 bestaat de Raad 10 jaar.

22 okt 03 11:22