Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 45

WIE WAST HET VARKEN?

Debat over de toekomst van de intensieve veehouderij

De beelden van de varkens- en vogelpest waren schokkend: dode dieren, lege stallen. Nederlanders zetten sinds de dierziektes van de afgelopen jaren steeds meer vraagtekens bij de intensieve veehouderij. Grootschalige 'ruiming' van dieren stuit op verzet en een toenemend aantal mensen maakt zich zorgen over ons voedsel. Hoe zou de toekomst van de intensieve veehouderij in Nederland eruit moeten zien? TUMULT organiseert in het kader van de maatschappelijke discussie intensieve veehouderij i.o.v. Minister Veerman een debat op dinsdag 4 november in de Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Een debat o.l.v Hugo van der Steenhoven, beleidsadviseur, met o.a. Remco Frerichs, opinie-onderzoeker NIPO van o.a. een belevingsonderzoek van de Nederlander naar de intensieve veeteelt; Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar rurale sociologie Universiteit Wageningen; Elsbeth Noordhuizen-Stassen, hoogleraar relatie mens-dier aan de Universiteit Utrecht; Diana Saaman, biologisch varkenshouder, actief bij Varkens in Nood; en Annemie Burger, directeur Landbouw Ministerie van LNV. Zij zal ook een inleiding verzorgen.

Het is de vraag of er zoveel dieren gehouden moeten worden in een dichtbevolkt land als Nederland. Met andere woorden: is de kritische grens niet allang overschreden? De verspreide gebouwen van de sector zijn lelijke obstakels in het landschap. Slopen we die niet liever voor landschapsparken? Kunnen we eieren en vlees niet beter uit Brazilië of Thailand importeren? Moeten de boeren hun heil elders zoeken of slachten we dan de kip met de gouden eieren? Ligt de toekomst van de intensieve veeteelt in kleinschalig, biologisch en diervriendelijk? Wat kan de consument, in deze tijd van supermarkt-oorlogen, straks in de winkel verwachten?

TUMULT & Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht