Ingezonden persbericht


Uitnodiging

Geachte redactie,

Vooruitlopend op de publieksopening van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, op woensdag 5 november as., nodigen we u, met niet-geringe trots, uit voor de perspresentatie, die zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 4 november.

Eigenlijk kunnen we met betrekking tot het Luchtvaart-Themapark Aviodrome alleen maar in superlatieven praten. De Aviodrome behoort vanaf as. woensdag tot de modernste en grootste museale attracties van Nederland: Het museumgebouw van meer dan 6000 m2 is onderdeel van een 8,5 ha. groot luchtvaartpark, waarin dynamische en educatieve attracties, moderne publieksgerichte tentoonstellingstechnieken en de zorg voor ons luchtvaarterfgoed hand in hand gaan. De replica van het luchthaven-stationsgebouw van Schiphol, dat tussen 1928 en 1940 voor de eerste keer bestond en nu in volle glorie is herschapen, en de impressie van de Britse Royal Air Force-hangaar type T-2 uit 1942, zijn de grootste replica-gebouwen die ooit in ons land zijn gebouwd. Om dit park te realiseren heeft wellicht de meest omvangrijke verhuizing uit de Nederlandse geschiedenis plaatsgehad: meer dan 75 vliegtuigen zijn op spectaculaire wijze over de weg, over het water en in enkele gevallen door de lucht van Schiphol naar de Luchthaven Lelystad verhuisd.

De perspresentatie zal worden voorafgegaan door :
Om 12.45 uur: de landing van de beroemde historische Douglas DC-2 'Uiver' uit 1934 op de Luchthaven Lelystad, die vervolgens over de taxibanen van het Luchtvaart-Themapark zal taxiën naar het vliegtuigplatform, dat voor het luchthaven-stationsgebouw van Schiphol uit 1928 is gereconstrueerd. Om 13.15 uur: de ondertekening van de subsidieovereenkomsten met de provincie Flevoland en, het ministerie van Economische ZakenEZ en de EC, door..... (detalis nog toevoegen) . Om 13.30 uur: aanvang perspresentatie t.g.v. de publieksopening van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, met een rondleiding door het museumgebouw en over het park.

U bent vanaf 12.30 uur welkom op de vide van het museumgebouw in de Aviodrome. We verzoeken u ons vooraf over uw komst te informeren via p.vdnoort@aviodrome.nl of via tel. 0320 289858 / fax 0320 289841. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is gevestigd aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl.

We zien ernaar uit u as. dinsdag 4 november te mogen begroeten.

Met vriendelijke groeten,

Arno P. J. van der Holst,
Directeur Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome.

---- --
Persbericht

Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome opent op 5 november 2003 haar deuren

Op woensdag 5 november 2003 zal het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad haar deuren openen voor het publiek. Vorig jaar september werd in Lelystad begonnen met de bouw van dit unieke themapark en vanaf begin november zal iedereen kunnen genieten van een bijzonder 'luchtvaart-dagje uit'.

Historische vliegtuigen en gebouwen
Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is uniek in Europa, omdat het geen gewoon luchtvaartmuseum is, maar een echt luchtvaart-themapark dat naast een grote binnenexpositie van maar liefst 6000 m2 onder andere een luchtvaartwinkel, een restaurant, uitgebreide horeca- en congresfaciliteiten en een groot en dynamisch openluchtmuseum omvat. Hier zijn antieke vliegtuigen en historische luchtvaartgebouwen te zien, zoals een echte verkeerstoren die afkomstig is van Schiphol, een nagebouwde Britse hangaar uit 1944 waarin klassiekers uit de luchtvaart zijn gestald en een exacte replica van het Stationsgebouw van Schiphol uit 1928, waar de bezoekers de romantiek van de luchtvaart uit de jaren twintig en dertig kunnen proeven. Ook een grote flightsimulator, met ruimte voor 20 'passagiers', is in het buitenmuseum te vinden en voor bezoekers onbeperkt toegankelijk. In december zal in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome een sensationeel grootbeeld-filmtheater met spectaculaire luchtvaartfilms zijn deuren openen. Dit theater heeft het grootste platte filmdoek van Nederland.

Terug in de tijd
In de reusachtige binnenexpositie wordt het publiek op een unieke manier teruggebracht in de tijd. Na onder andere kennis gemaakt te hebben met de eerste vliegende wezens uit de prehistorie, komt men aan bij de eerste vliegers uit de geschiedenis. Vanaf daar kan een eeuw luchtvaart gezien en beleefd worden. Bezoekers maken op een interactieve wijze mee wat er in de luchtvaartgeschiedenis is gebeurd. Ze zullen een vlucht meemaken in de Pelikaan; een historisch Fokker-passagiersvliegtuig dat in 1933 bekend werd omdat het -voor die dagen supersnel- de Hollandse Kerstpost naar Nederlands Oost-Indië bracht. Ook zijn de bezoekers getuige van een gesprek dat de Nederlandse vliegtuigbouwers Anthony Fokker en Frits Koolhoven met elkaar voeren op een vliegtuigtentoonstelling in 1919.

Leerzame proeven en kinderparadijs
Voor leerzame en leuke proeven op het gebied van luchtvaarttechniek, kunnen kinderen zich helemaal uitleven in het vlieglaboratorium. Op een interactieve manier wordt kinderen en volwassenen hier iets bijgebracht over de techniek van het vliegen. In de buitenexpositie bevindt zich een waar kinderparadijs; de Antonov-2, een Russisch passagiersvliegtuig dat bekend werd als de grootste eenmotorige tweedekker uit de geschiedenis. Kinderen kunnen dit toestel van binnen verkennen en zich er eens een echte piloot voelen.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad zal vanaf 5 november 2003 iedere dag geopend zijn van 10:00-17:00. In de zomermaanden juli en augustus geldt een verlengde openingstijd, namelijk van 9:00-18:00. Op nieuwjaarsdag is het themapark gesloten. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl, of via tel. 0320 289840.
---

Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome, Dakotaweg 11a, 8218 NT Luchthaven Lelystad, 15 oktober 2003. Informatie voor de pers: Mirjam van Hensbergen, Ralph Fischer en Peter F. A. van de Noort, tel. 0320 289858/ p.vdnoort@aviodrome.nl.

---- --