Gemeente Noordwijk


Plan voor betaald parkeren noordwijk-binnen

Burgemeester en wethouders overwegen volgend jaar na de zomer in een beperkt deel van Noordwijk-Binnen betaald parkeren in te voeren. Zij leggen deze mogelijkheid volgende week voor aan de gemeenteraad. Het voorstel betreft het parkeerterrein achter de Kerkstraat, waar nu nog gratis kan worden geparkeerd. Ook wordt voorgesteld om de geldigheid van de Parkeerkaart voor Noordwijkers uit te breiden tot dit terrein. Nu is deze parkeerkaart alleen bruikbaar in bepaalde delen van Noordwijk aan Zee. Uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden van de kaart komt het winkelend publiek ten goede. Vele bezoekers zullen hierdoor zonder parkeerkosten hun boodschappen kunnen doen.

De gemeenteraad wil de verwaarlozing van het gebied tussen de Kerkstraat en de Zeestraat een definitief halt toeroepen. Daarvoor zijn gronden gekocht en plannen vastgesteld die het hele gebied moeten opwaarderen, waardoor het ook op een waardevolle manier aansluit op de historische dorpskern. Behoud en ontwikkeling van een levensvatbare winkelfunctie is daarvoor een belangrijk instrument, evenals de uitbreiding van het aantal woningen op deze aantrekkelijke plek in het dorp.
Voor een goed functioneren van het vernieuwde koopcentrum Kerkstraat is bereikbaarheid een noodzakelijke voorwaarde. Hieraan moet worden voldaan zonder dat de parkeerdruk in de omgeving onaanvaardbaar sterk toeneemt. Dit kan alleen door invoering van een parkeersysteem voor bezoekers en bewoners.

In de openbare vergadering van de raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van 4 november a.s. staat de ruimtelijke onderbouwing voor deze plannen op de agenda.
In de openbare vergadering van de raadscommissie voor Economische Zaken en Infrastructuur van 5 november a.s. wordt het parkeerplan besproken. Afhankelijk van het verloop van deze vergadering zal het gemeentebestuur kort daarna voor bewoners en belanghebbenden een informatiebijeenkomst organiseren.

Krachtige impuls
In het centrumgebied van Noordwijk-Binnen zal de vraag naar parkeerruimte de komende jaren stijgen. In de Kerkstraat en het direct omliggende gebied zal het aantal winkels toenemen, onder andere met een Hoogvliet supermarkt op de hoek van de Kerkstraat en de Van Bronckhorststraat. Verder wordt de Digros supermarkt uitgebreid en komen er ongeveer honderd nieuwe woningen. Het aanzien van de Zeestraat zal hierdoor sterk verbeteren. Daarnaast krijgt de algehele leefbaarheid in het gebied een krachtige impuls, zowel in economisch opzicht als uit oogpunt van woonbeleving.
Zodra D-Winkels aan de kant van de Zeestraat begint met de bouw van een parkeerkelder voor de Digros supermarkt wordt het nieuwe parkeersysteem ingevoerd. Naar verwachting wordt hiermee na de zomer van 2004 gestart. Gedurende de bouw blijft het totale aantal beschikbare parkeerplaatsen in het gebied ongeveer gelijk aan het aantal dat nu beschikbaar is. Wat aan plaatsen verdwijnt door de bouwwerkzaamheden komt tijdelijk terug op het terrein van het gebouw De Kuip, dat in het voorjaar wordt gesloopt. De activiteiten van dit dorpshuis verhuizen dan naar het nieuwe complex aan het Wantveld. Een andere tijdelijke maatregel die wordt onderzocht is de openstelling van het kerkplein van de Grote of St. Jeroenskerk. Hierover is overleg gaande met de Kerkvoogdij.
Na voltooiing van alle werkzaamheden in het gebied bieden parkeerkelders onder de nieuwbouw van de Digros en van Hoogvliet in totaal plaats aan ongeveer 440 autos.

Twee uur gratis
De nieuwe parkeerkelders en het parkeerterrein achter de Kerkstraat bieden straks gezamenlijk ruimte aan kortparkeren door winkelend publiek en aan langparkeren door bewoners.
Winkelende inwoners van Noordwijk die beschikken over de Parkeerkaart voor Noordwijkers kunnen als kortparkeerder twee uur gratis parkeren op het parkeerterrein achter de Kerkstraat. De enige kosten die zij hebben is het bedrag dat zij eens in de twee jaar betalen voor hun parkeerkaart (tarief 2003: 25 voor twee jaar). Voor bezoekers van buiten Noordwijk en Noordwijkers zonder parkeerkaart geldt op het parkeerterrein betaald parkeren (0,60 voor het eerste uur, daarna oplopend). De publieksvriendelijke maatregel van de parkeerkaart heeft een gunstig effect op alle winkels in de Kerkstraat. Langparkeerders kunnen tijdens de openingsuren van de winkels niet meer op dit terrein terecht.

Abonnementen beschikbaar
Langparkeerders kunnen uitwijken naar de beide parkeergarages, waar voor de bewoners van het gebied 175 abonnementen beschikbaar zullen zijn. Zij kunnen deze tegen een marktconform tarief aanschaffen. Wie hiervan geen gebruik wil maken, kan de auto buiten de openingstijden van de winkels gratis kwijt op het parkeerterrein achter de Kerkstraat. En met de Parkeerkaart voor Noordwijkers ook nog gedurende twee uur tijdens de openingsuren van de winkels.

Noordwijk, 30 oktober 2003
AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 30-10-2003 webmaster@noordwijk.nl