COMIT. ANTI STIERENVECHTEN

185.000 handtekeningen tegen het stierenvechten

Comité Anti Stierenvechten gaat naar Brussel

Op dinsdag 4 november a.s. om 12:00 uur overhandigen het Nederlandse en Belgische Comité Anti Stierenvechten (CAS) 185.000 handtekeningen tegen het stierenvechten aan eurocommissaris David Byrne te Brussel. Met het aanbieden van de handtekeningen sluit het Comité haar campagne Manifest af, die bedoeld is om het stierenvechten in de Europese Unie zo snel mogelijk af te schaffen. Tevens is er om 13:00 uur een demonstratie bij het hoofdkantoor van de Spaanse zender TVE, die regelmatig stierengevechten uitzendt. Het CAS zal met een groep sympathisanten in een bus naar Brussel rijden. Een aantal mensen gaat verkleed als matador, er zal een 'nepstier' meegaan en natuurlijk worden alle handtekeningenlijsten meegenomen.

Binnen de Europese Unie groeit de weerstand tegen het stierenvechten. In veel lidstaten zijn organisaties actief die het publiek wijzen op de wreedheden die plaatsvinden vóór en tijdens stierengevechten. Er worden daarbij steeds meer internationale acties georganiseerd. Het Comité Anti Stierenvechten heeft de 185.000 handtekeningen samen met CAS België, Kids for Animals (Dierenbescherming), de Asociación para la Liberación de Animales (ALA, Spanje) en vele sympathisanten verzameld.

Eurocommissaris Byrne is verantwoordelijk voor het departement Gezondheid en Consumentenbescherming. Hier valt dierenbescherming ook onder. Het Comité Anti Stierenvechten pleit bij Byrne voor het afschaffen van stierengevechten in alle lidstaten van de Europese Unie, te beginnen met het stopzetten van de subsidies voor het fokken van vechtstieren (de stierenvechtindustrie ontvangt indirect subsidie van de EU, in de vorm van premies voor consumptiestieren). Tevens pleit het CAS voor een eenduidiger beleid ten aanzien van dierenbescherming.

Om 13:00 uur biedt het Comité Anti Stierenvechten (NL en BE) een petitie aan een vertegenwoordiger van de Spaanse televisiezender TVE aan. Op deze zender, die in verschillende landen in Europa te ontvangen is, zijn uitzendingen van stierengevechten te zien, vaak al om 16:30 uur. Het Comité Anti Stierenvechten heeft vele klachten gekregen van televisiekijkers, die geschokt waren dat stierengevechten op televisie uitgezonden mochten worden. Het CAS verzoekt TVE te stoppen met deze uitzendingen, met name omdat de beelden schadelijk zijn voor kinderen. Onlangs zijn Duitse, Spaanse en Engelse dierenbeschermers ook een e-mailactie gestart om de uitzendingen van stierengevechten op TVE te stoppen.

Door intensieve samenwerking met andere dierenbeschermers wil het Comité Anti Stierenvechten bereiken dat het stierenvechten zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Ook in Spanje groeit de weerstand tegen dit gebruik. Uit onderzoek van het Spaanse onderzoeksbureau Gallup Group houdt 78% van de Spaanse bevolking niet van het stierenvechten (2002).

Einde bericht

---
Noot, niet bestemd voor publicatie:

Om 8:30 uur vertrekken de Nederlandse deelnemers (medewerkers en sympathisanten van het CAS) die meegaan naar Brussel vanaf het Jaarbeursplein te Utrecht. In Brussel ontmoeten ze de Belgische deelnemers.

Om 12:00 uur overhandigt het Comité Anti Stierenvechten de handtekeningen aan David Byrne op de Rue Belliard 232 te Brussel (Europese Commissie). Tijdens de overhandiging mag er niet gefotografeerd worden en de heer Byrne wil niet geïnterviewd worden. Natuurlijk zijn de medewerkers van het Comité Anti Stierenvechten vóór en na de overhandiging beschikbaar voor foto's en interviews.

Om 13:00 uur is de demonstratie en overhandiging van de petitie bij TVE. Het adres is Rond-Point Schuman 9 te Brussel.

Voor meer informatie (Nederland):

Saskia Oskam, voorlichter:
vrijdag 31 oktober tot 16:00 uur en maandag 3 november van 10:00 uur tot 16:00 uur op nummer 030-2300093. Dinsdag 4 november en vrijdag en maandag na werktijd op nummer 06-17070135.

Ben Buskes, directeur:
Zaterdag 1 november en zondag 2 november op nummer 06-20371815.

Belgische media kunnen contact opnemen met Isabel Gonzalez, woordvoerder van CAS België, op nummer 0032-38282414 of
0032-495642522.

ONDER EMBARGO
Onderstaande brief biedt het Comité Anti Stierenvechten aan Eurocommissaris Byrne aan op dinsdag 4 november om 12:00 uur. We willen u vragen deze informatie niet vóór dit tijdstip vrij te geven.

Geachte commissaris Byrne,

Allereerst willen wij u hartelijk dankzeggen dat u ons vandaag heeft willen ontvangen.

Wij zijn hier namens vele tienduizenden verontruste Europeanen die zich ernstig zorgen maken over de wrede traditie van het stierenvechten dat helaas binnen de grenzen van de Europese Unie nog steeds is toegestaan en wordt uitgeoefend.

Binnen de Unie is de verontwaardiging over het stierenvechten groeiende. In veel lidstaten zijn organisaties actief die het publiek wijzen op de dieronvriendelijke werkelijkheid van het stierenvechten. Daarnaast doen zijn aan pleitbezorging bij relevante overheden. Op deze wijzen hanteren zij een breed palet aan mogelijkheden en vormen zij een professioneel, constructief geheel.

Wij kunnen ons indenken, dat bepaalde uitingen deel uitmaken van een sinds lang gekoesterde traditie of cultuur. Echter, een samenleving die dieren uit naam van diezelfde cultuur ritueel mishandelt en vervolgens doodt, is de kwalificatie cultuur niet waardig. Het is onze diepe overtuiging dat een dier, evenals een mens, een wezen is dat gevoelens kent en derhalve met respect moet worden behandeld.

Wij zijn van mening, dat een modern land en een moderne Europese Unie rekening houden met de belangen van al haar inwoners, en nadrukkelijk ook dieren hiertoe schaart. Het stierenvechten past overduidelijk niet in dit beeld. Het welzijn van de stieren wordt volledig genegeerd en ondergeschikt gemaakt aan een rituele marteling. Wij zien de stieren liever in alle vrijheid en alle rust in de wei.

De Unie houdt het stierenvechten mede in stand. Subsidies voor het fokken van vleesstieren die aan de lidstaten worden toegekend worden ook aangewend voor het fokken van vechtstieren. U zult begrijpen dat wij deze situatie ten zeerste afkeuren.

U bent bekend met de Intergouvernementele Conferentie (Intergouvernemental Conference), de vergadering van regeringsleiders die zich deze maanden buigt over de door de Europese Conventie opgestelde nieuwe Europese Grondwet. Wij betreuren het, dat, ondanks herhaalde pogingen van leden van de Conventie - en niet de minst gezaghebbenden - en dierenwelzijnsorganisaties uit de gehele Unie, een passage over de bescherming van dieren niet in het concept-Verdrag is opgenomen. Wij hopen, dat de Conferentie haar verantwoordelijkheid zal nemen.

In februari 2004 zult u, namens de Europese Commissie, deelnemen aan de Global Conference on Animal Welfare in Parijs. Gegeven het doel van de conferentie alsmede het deelnemersveld, is deze gelegenheid een meer dan geschikt podium onze zaak onder de aandacht te brengen.

Wij willen pleiten voor een eenduidiger beleid ten aanzien van dierenbescherming. Nu is dit te versnipperd en het zou bevorderlijk zijn, indien een harmonisatie plaatsvindt. Onder de verantwoordelijkheid van één Eurocommissaris en één Directoraat-Generaal kunnen de belangen van dieren goed worden behartigd. De beëindiging van het stierenvechten is hierbij vanzelfsprekend een belangrijk beleidsthema.

Wij willen er bij u op aandringen al het mogelijke te doen het stierenvechten in alle lidstaten van de Unie te beëindigen, te beginnen met de stopzetting van voornoemde subsidies.

Wij weten ons gesteund door vele tienduizenden Europeanen die zich middels het plaatsen van een handtekening hebben uitgesproken tegen de wrede traditie van het stierenvechten en vóór het welzijn van de stieren. Daarom willen wij u, namens hen en namens de stieren, het aantal van 185.000 overhandigen.
Wij hopen ten zeerste op uw bereidwilligheid en vernemen graag uw reactie. Wij danken u voor uw aandacht.

31 okt 03 14:53