Katholieke Universiteit Nijmegen

Synthesis and Function of Germination Stimulants for seeds of the Parasitic weeds Striga and Orobanche s.p.p

Datum 4-11-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Mw. A. Reizelman-Lucassen

promotores Prof. dr. B. Zwanenburg

faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
beschrijving De planten Striga en Orobanche zijn parasitaire onkruiden die grote schade kunnen aanrichten aan belangrijke voedselgewassen zoals maïs, gierst en sorghum in Afrika en India (Striga) en tomaat en zonnebloem in het Middellandse-Zeegebied, Oost-Europa en het Midden-Oosten. De zaden van deze onkruiden ontkiemen pas als ze in contact komen met zogenaamde kiemstimulanten, stoffen die worden afgescheiden door de wortels van de bovengenoemde gewassen (de gastheerplanten). Een strategie om deze parasieten te bestrijden is het voorbehandelen van de akkers met analoga van de natuurlijke kiemstimulanten. De zaden ontkiemen vervolgens zonder dat er een gastheerplant aanwezig is en zullen dus snel afsterven. Hierna kunnen de akkers worden ingezaaid.
Mevrouw Anat Reizelman-Lucassen beschrijft de synthese (via nieuwe routes) en de bepaling van de kiemactiviteit van natuurlijke en nieuwe kiemstimulanten. Om meer inzicht te krijgen in het moleculair-biologische mechanisme van de ontkieming werden ook gelabelde versies van kiemstimulanten gesynthetiseerd. Verder beschrijft de promovenda ook de eerste resultaten m.b.t. de isolatie en identificatie van een receptor-eiwit voor de kiemstimulanten in het zaad van de parasiet Striga.
biografie Anat Reizelman-Lucassen (Rishon Letzion, Israël) werkte op het Department of Biological Chemistry, The Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israël. Thans is ze werkzaam als Research Scientist bij Compugen Ltd.
contactpersoon Communicatie
e-mail anatr@compugen.co.il
telefoon (024) 361 22 30