Politiebond ACP

Reacties en inzet nieuwe politie-uniform

door: Esmé Rijs, beleidsmedewerker collectieve belangenbehartiging.

Het is alweer een tijdje stil geweest rond het nieuwe basis politie-uniform. De ACP heeft deze tijd benut om u te vragen wat u van het nieuwe uniform vindt. Want uw mening heeft de standpunten bepaald die de ACP deze maand aan de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) voorlegt.

Via Politiebericht en onze internetsite hebben wij u gevraagd te reageren op het voorstel voor het herziene basis politie-uniform. Daarop is massaal gereageerd. Aan de ene kant heeft de ACP veel nuttige tips en adviezen ontvangen van proefdragers en andere collegas. Hierdoor is duidelijk geworden dat er nog wel een aantal aspecten aan het uniform te verbeteren is. Aan de andere kant is gebleken dat het nieuwe uniform veel emoties oproept in het land.

De emotionele reacties waren niet altijd van toepassing op de toetsingscriteria voor het nieuwe uniform. De minister van BZK heeft besloten dat de vakorganisaties hun advies over het nieuwe uniform moeten toespitsen op twee toetsingscriteria: veiligheid en draagcomfort. De ACP heeft daar zelf nog twee criteria aan toegevoegd: gezagsuitstraling en politie-imago.

Uw mening over het herziene uniform

Hieronder vindt u per onderdeel van het herziene basis politie-uniform een korte beschrijving op basis van de binnengekomen reacties.

Cap

De cap vindt over het algemeen zeer weinig draagvlak. Het zijn met name oudere politieambtenaren die niet van plan zijn om met de cap te gaan lopen. Het grootste deel van de argumenten heeft te maken met uitstraling. Men vindt dat de cap, veel meer dan de pet, afbreuk doet aan het gezag van de politie.

Blouson

De korte blouson wordt nagegeven dat deze zeer licht is. Als grootste nadeel wordt echter gezien dat er geen wintervoering beschikbaar is voor de blouson. Een vrije keus in de winter voor wat betreft het type jas wordt hiermee teniet gedaan; men moet wel kiezen voor de parka.

Er is massaal gereageerd op de lederen blouson. Er is zéér veel weerstand tegen het feit dat de blouson uit het pakket wordt gehaald. Naast het feit dat men liever een lederen blouson draagt, is een groot aantal argumenten aangedragen dat het overwegen waard is. Deze argumenten zijn van toepassing op alle vier de toetsingscriteria, met name op veiligheid.

Pantalon

Over de pantalon is men zeer tevreden.

Parka

De parka wordt over het algemeen goed ontvangen. De kwaliteit van de stof en het gewicht van de jas zijn goed. Er is gekozen voor een wit overhemd. Over de kleur valt te twisten, dat blijkt ook uit reacties van collegas. Zo zou men zich bijvoorbeeld een schietschijf voelen, omdat het wit opvallender is dan blauw in het donker. Een aantal aspecten moet nog worden verbeterd.

Stropdas en de lavallière

Er zijn veel reacties binnengekomen over de stropdas en de lavallière. Men is niet blij dat het dragen van de stropdas ook bij het zomertenue verplicht wordt gesteld. Wanneer je de hele dag op straat bent, is het geen doen om met een dichtgeknoopt overhemd en een stropdas te lopen. De lavallière wordt zowel door de vrouwen als door de mannen afgekeurd. Het is ten eerste aan een elastiek vastgemaakt, waardoor het gemakkelijk is eraan te trekken. Daarnaast zegt een vrouwelijke proefdrager: "Het flutstrikje voor dames moet met onmiddellijke ingang weg! Volgens mijn collega's kon ik naar de McDonalds, de Playboy of het terras om drankjes te serveren."

Holster

Veel ophef is ook ontstaan onder proefdragers van het nieuwe geïntegreerde holster. Ook collegas op de werkvloer hebben dit meegekregen en zijn bezorgd over het nieuwe holster. Er zou niet voldoende ruimte zitten tussen het wapen en de peppersprayhouder .

Schoeisel

Er is redelijk veel gereageerd op de nieuwe schoenen in het kledingpakket. Het blijkt dat een groot aantal collegas op AT-kisten loopt. Dit vanwege de steun, stevigheid en de goede pasvorm. Voor collegas met een iets bredere voet schijnt het nieuwe schoeisel een crime te zijn. De vrouwelijke collegas vragen zich af waarom de Mephisto uit het pakket verdwijnt. Om de stiksels?

De ACP zal zich ook inzetten voor kleding van specifieke groepen binnen de politie, zoals bikers en motoragenten.

Standpunten ACP

Puntsgewijs vindt u hier de standpunten zoals de ACP ze aan de minister van BZK zal aanbieden. Achter elk punt wordt door middel van een letter aangegeven onder welk toetsingscriterium de inzet valt. Hiervoor geldt: v = veiligheid, d = draagcomfort, g = gezagsuitstraling en p = politie-imago.

* Naast de cap ook de pet handhaven. Veel collegas dragen al geen hoofddeksel, maar voor diegenen voor wie het van belang is, moet er een keuzemogelijkheid zijn. (p)

* Voorzie de cap van een verstelbare band aan de achterzijde. Op deze manier wordt de pasvorm geoptimaliseerd en door het strakker dragen zal de cap minder snel afvallen. (d, v)
* Handhaaf de lederen blouson in het kledingpakket! Vanuit de criteria veiligheid, draagcomfort, gezagsuitstraling en politie-imago zijn er alleen positieve punten op te noemen. Daarnaast heeft men zodoende de keuzemogelijkheid tussen de parka en de lederen blouson in de winter, waardoor er geen voering in de korte zomerblouson hoeft worden voorgesteld. Ook de koppel blijft goed bereikbaar. (d, g, v, p)

* Bekijk bij de parka nogmaals of de reflecterende loszittende band op de achterzijde echt iets bijdraagt aan de veiligheid van de politiemedewerker.

* Is deze niet overbodig? (v)

* Wees ervan verzekerd bij invoering van de parka dat de koppel goed bereikbaar is. (v)

* Het overhemd moet geleverd worden in een niet doorschijnende stof. (d, g)

* Het overhemd moet, volgens afspraak, kreuk- en strijkvrij worden. (d)

* De stropdas moet niet verplicht worden bij het zomertenue. (d)
* De lavallière voor dames moet uit het pakket worden geschrapt. (d, v, g, p)

* Er moet meer ruimte komen tussen het wapen en de peppersprayhouder. Er is een model van het geïntegreerde holster ontwikkeld dat ruimer is en dat wel werkt. Dit model is echter nog niet officieel geprobeerd en erkend. (v)

* Zorg voor een antiallergie versie van de pantalon (zonder wol). (d)

* AT-kisten opnemen in het pakket (keuzemogelijkheid tot bestellen). (d, v)