Time : 12:52:06 PM
Date : Tuesday, November 04, 2003
Sender Name: Labulin

Labulin betaalt eicel- en spermadonoren 500 euro

Labulin, gevestigd in het Gezondsheidscentrum Zuilen te Utrecht, is een intermediair tussen eicel- en spermadonoren en de wensouders. Labulin heeft besloten om een onkostenvergoeding te gaan betalen aan donoren. Op dit moment bereidt Labulin een groot Europees onderzoek voor over ziekenhuizen en gynaecologen. Het doel is om donoren en wensouders beter te kunnen informeren over gynaecologen, behandelingen en bijwerkingen. Donoren die zich bij Labulin aanmelden en meewerken aan het onderzoek ontvangen een vergoeding die kan oplopen tot maximaal 500 euro.

Veel en nuttig werk

Directeur John Michaels van Labulin meent dat het betalen van een vergoeding voor het onderzoek niet meer dan logisch is: "De donoren moeten veel werk doen, zoals het invullen van vragenlijsten en het bijhouden van een 'dagjournaal', waarin veel informatie moet worden genoteerd. Belangrijk werk, omdat de resultaten gebruikt worden voor de toekomstige wensouders en andere donoren. Zo ontvangen eiceldonoren een bedrag van 500 euro, omdat zij nu eenmaal veel werk moeten verrichten. De vergoeding voor een spermadonor is een stuk lager, 100 euro om precies te zijn, omdat het onderzoek daar veel minder arbeidsintensief is. Deze vergoeding staat overigens los de onkostenvergoeding, zoals bijvoorbeeld voor reiskosten, voor donoren tot een maximum van 600 euro. Deze vergoeding is een gemiddelde norm voor eiceldonatie in Europa en wordt in de praktijk door de wensouders betaald."

Conform Europese verdragen

Het betalen van een vergoeding voor donormatching leidt bij sommige instanties tot misverstanden, aangezien de indruk bestaat dat de geslachtscellen op commerciële wijze door de wensouders worden verworven. In Europese verdragen is vastgelegd dat het 'behalen van financieel voordeel uit het menselijk lichaam en lichaamsdelen' uit den boze is. Daarom heeft het KNMG, de Nederlandse vereniging van artsen, haar leden heeft opgeroepen om niet mee te werken aan deze vorm van bemiddeling. De vergoeding die wensouders voor de bemiddeling betalen zou ook stuiten op ethische bezwaren. John Michaels: "Labulin is een instantie die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Onze juridisch adviseur bevestigt dit en stelt dat Labulin geen enkele strafbepaling overtreedt door te bemiddelen met het oog op eicel- en spermadonatie. Dagelijks melden zich via onze website vele echtparen en singles die zwanger willen worden. Omdat de wensouders graag een vergoeding voor onze service willen betalen zijn wij in staat om onze service te promoten en kunnen wij donoren interesseren om zich bij ons te registreren. Via het reguliere systeem lukt het eenvoudigweg niet om voldoende donoren aan te trekken. Wensouders moeten daarom soms jarenlang wachten tot een donor is gevonden. Over ethiek gesproken! Dankzij onze dienstverlening lukt dit bijna altijd binnen 3 maanden. Vandaar dat de wensouders blij zijn dat ze via Labulin snel kunnen worden geholpen."

Bemiddeling over landsgrenzen

De dienstverlening van Labulin is ook over de landsgrenzen niet onopgemerkt gebleven. Zo is Labulin momenteel in gesprek met groepen Belgische artsen, die van plan zijn om Labulin in te schakelen bij de bemiddeling van eiceldonoren. John Michaels over deze ontwikkeling: "Het draait uiteindelijk om kwaliteit en vertrouwen. Indien deze samenwerking wordt geïnstitutionaliseerd, zullen deze artsen hun Code voor Geneeskundige Plichtenleer eerbiedigen, evenals de adviezen van de Nationale Raad van de Orde der Geneesheren. Een instantie die te vergelijken is met onze Nederlandse KNMG, de Nederlandse vereniging van artsen. Deze samenwerking zou voor ons een belangrijke doorbraak en erkenning betekenen."

Informatie voor de redactie:

Voor meer informatie over Labulin, gevestigd in het Gezondheidscentrum Zuilen te Utrecht en onderdeel van Dearborn Ltd., kunt u vinden op de website www.labulin.com.
U kunt ook contact opnemen met John Michaels, telefoon +31(0)318-693 839.

URL: http://www.labulin.com