Gemeente Amstelveen

Gemeente vergoedt medische kosten voor minima volledig via bijzondere bijstand

De gemeente Amstelveen gaat de medische kosten voor minima per 1 januari 2004 weer volledig via de bijzondere bijstand vergoeden. Dit heeft het Amstelveense College van B&W besloten, enerzijds vanuit de wens zo klantvriendelijk mogelijk te zijn en anderzijds uit kostenoverweging. Dit betekent dat de collectieve ziektekostenverzekering, de AV Speciaal, per 1 januari 2004 komt te vervallen.

De gemeente Amstelveen heeft een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor minima bij zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid (Z&Z), de AV Speciaal. Gebleken is dat vergoeding van ziektekosten voor de klant vaak ingewikkeld is omdat men, naast declaratie bij Zorg & Zekerheid, voor een resterend bedrag ook nog een beroep moet doen op de bijzondere bijstand. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat een klant een deel van de aanschaf van een bril vergoed krijgt van Z&Z, maar de vergoeding van het restantbedrag via de bijzondere bijstand moet aanvragen. De reden hiervoor is dat het huidige pakket van Z&Z niet overeenkomt met onze vergoedingensystematiek. Dit systeem is dan ook niet optimaal klantvriendelijk. Ook leidt vergoeding van medische kosten via de AV Speciaal tot hogere kosten voor de gemeente Amstelveen dan vergoeding van dezelfde kosten via de bijzondere bijstand.

Om deze redenen kiest de Gemeente Amstelveen ervoor om bijzondere en noodzakelijke medische kosten voortaan weer volledig via de aanvragen bijzondere bijstand te vergoeden. Daarnaast wordt in 2004 onderzocht of de aanvragen bijzondere bijstand op een meer klantvriendelijke manier kunnen worden ingericht.