Ingezonden persbericht


Tele2: DeREGULERING van de Europese telecommarkten gaat te langzaam

Monopolie van vaste telefoonabonnementen bestaat nog steeds

Brussel, 4 november 2003 - Volgens een nieuw rapport dat vandaag door Tele2 in Brussel is gepresenteerd doen de lidstaten er te lang over het nieuwe Europese regelgevende pakket voor elektronische communicatie te implementeren. In het rapport, getiteld 'Tele2 - the Monopoly Challenger', geeft het bedrijf haar visie op vaste telefoonabonnementen, carrier preselectie, MVNO, ADSL en stelt zij voor hoe de huidige dominantie van de voormalige monopolisten kan worden tegengegaan.
Het Europees Parlement keurde in maart 2002 een nieuw regelgevend pakket voor elektronische communicatie goed. De uiterste termijn voor de implementatie door de lidstaten is op 25 juli 2003 verlopen. Slechts een paar lidstaten hebben tot dusver het pakket tijdig geïmplementeerd. Het wetsvoorstel dat vandaag naar alle waarschijnlijkheid door de Tweede Kamer wordt aangenomen, moet daarna nog langs de Eerste Kamer. Het zal vervolgens nog lange tijd duren voordat de telecomtoezichthouder OPTA effectief van haar nieuwe bevoegdheden gebruik kan maken. "Veel van de Europese aanbevelingen zijn nog uitgesteld in de lidstaten, hoofdzakelijk wegens het tekort aan middelen van de nationale regelgevende instanties, of in sommige gevallen, gebrek aan belang", zegt Jan Tjernell, hoofd van Regulatory Affairs bij Tele2.
Het rapport, dat de regelgevende situatie in de Europese Unie en de toetredende landen vergelijkt, beklemtoont het belang van een snelle en eenvormige implementatie van het Europese regelgevende pakket. "Hoewel Tele2, als belangrijk pan-Europees telecommunicatiebedrijf, de mogelijkheid heeft gehad om de concurrentie op een aantal gebieden in de juiste richting te beïnvloeden, hebben de meeste landen nog een monopolistische situatie op zeer belangrijke gebieden, zoals het vaste telefoonabonnement, carrier preselectie, de toegang tot het mobiele telefonienetwerk en ADSL", zegt Tjernell.
Tele2 benadrukt in het rapport hoe Denemarken het probleem van het vaste telefoonabonnement heeft opgelost. Denemarken is de enige lidstaat van de Europese Unie die tot dusver concurrerende aanbieders toegelaten heeft om vaste telefoonabonnementen aan te bieden. Bovendien is een maximumprijsniveau bepaald dat positieve gevolgen voor de totale vaste telefoonkosten van de consument heeft gehad. Zweden heeft zich onlangs ook bereid getoond het abonnementsprobleem te bespreken. Andere landen zouden het Deense voorbeeld ook kunnen volgen indien zij voorzien worden van voldoende informatie.
OPTA heeft evenwel gezegd dat zij niet bevoegd is om te bepalen dat Tele2 abonnementen mag verkopen en ook de NMa weigert vooralsnog in actie te komen. Tele2 heeft bezwaar
aangetekend tegen deze besluiten van de OPTA en de NMa, omdat KPN via haar monopolie ten aanzien van abonnementen in de gelegenheid is om haar kosten op Tele2's klanten af te wikkelen. Tele2's klanten ontvangen nog altijd twee facturen (één van KPN voor het abonnement en één van Tele2 voor de gesprekskosten). KPN gebruikt de abonnementsfacturen om Tele2's klantenbestand te benaderen middels direct marketing om klanten terug te winnen.
"Het vaste telefoonabonnement is het belangrijkste probleem dat opgelost moet worden om de kosten van de consument voor vaste telefonie te verminderen. Wij moeten een eind aan de gewoonte van de dominante aanbieders maken om lagere verkeersprijzen met hogere abonnementsprijzen in evenwicht te brengen. De enige manier om dit te doen is concurrerende aanbieders ook het vaste telefoonabonnement aan te laten bieden", zegt Tjernell. Een ander belangrijk gebied betreffende vaste telefonie is carrier preselectie (de dienst die de beller in staat stelt een alternatieve aanbieder te kiezen zonder eerst een code te draaien). Volgens de Europese Commissie is carrier preselectie een zeer succesvol middel gebleken om de markt voor de concurrentie te openen.
"Om carrier preselectie zich te laten ontwikkelen, moeten de regelgevende voorwaarden constant worden verbeterd. Zweden dient hier als voorbeeld. In Zweden is het bestelproces voor nieuwe klanten vereenvoudigd en de klanten hoeven nu slechts een mondelinge opdracht te geven in plaats van een geschreven bevestiging te verzenden", aldus Tjernell. Het is algemeen bekend dat de concurrentie in de mobiele telefoniesector efficiënter is dan in de vaste telefoniesector. Zowel de concurrentie als de macro-economische voordelen zouden echter groter zijn als het Mobiele Virtuele Netwerk Dienstverlener (MVNO) concept in meer Europese landen wordt overgenomen. Het MVNO concept opent de markt voor extra aanbieders en de radiofrequenties kunnen beter worden verdeeld. Tele2 is in Zweden een netwerkeigenaar die andere aanbieders zijn netwerk laat gebruiken, terwijl in andere landen Tele2 zelf een MVNO is.
"Omdat het MVNO concept het probleem van schaarse frequenties oplost en zo de concurrentie vergroot, resulteert het concept in een efficiënter gebruik van de radio-infrastructuur van een land. Dit leidt tot een win-win situatie voor alle partijen. De netwerkexploitanten ontvangen een beter rendement op de investering, terwijl de MVNO's een volledig pakket van diensten kunnen aanbieden. Omdat het MVNO concept tot lagere prijzen leidt en het aantal beschikbare diensten verhoogt, zijn de belangrijkste winnaars de consumenten", volgens Tjernell.
Tele2 denkt verder dat de nationale toezichthouders meer aandacht aan het versterken van de concurrentie rond ADSL zouden moeten schenken. Internetdiensten kunnen op verschillende manieren worden verleend, maar ADSL is het enige echte breedbandproduct dat het grote publiek bereikt. "Als de lidstaten van de Europese Unie werkelijk de penetratie van internet willen bevorderen, moeten zij het ADSL probleem veel beslissender benaderen. De alternatieve concurrentende zien zich nu geconfronteerd met een prijssqueeze tussen de wholesaleprijs en de retailprijs. De dominante aanbieders geven de concurrerende aanbieders geen toegang tot ADSL onder kostengeoriënteerde voorwaarden", zegt Tjernell.
Dit najaar heeft Tele2 zijn contacten met de Europese nationale toezichthouders geïntensifieerd om het vaste telefoonabonnement, carrier preselectie, MVNO en ADSL te bespreken.
Over Tele2
Tele2 is het enige pan-Europese telecommunicatiebedrijf dat niet als gevestigde aanbieder begon. Tele2 verleent diensten in de meeste Europese lidstaten en in verschillende toetredende lidstaten. Het rapport 'Tele2 - the Monopoly Challenger' werd onlangs gepresenteerd aan Erkki Liikanen, Europese Commissaris voor Onderneming en Informatiemaatschappij.

---