Openbaar Ministerie

Den Haag/ Functioneel Parket, 4 november 2003

Geen vervolging ex-directeur Stedelijk Museum

Enige tijd geleden is door de gemeente Amsterdam een dossier overgedragen aan het Functioneel Parket, betreffende mogelijke strafbare feiten gepleegd bij de invoer in Nederland van enkele kunstwerken van Karel Appel. Het Functioneel Parket heeft de FIOD-ECD opdracht gegeven hiernaar een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek is onlangs afgerond.

Uit het proces-verbaal van de FIOD-ECD is gebleken dat ten aanzien van de kunstwerken een aangifte ter invoer onder vrijstelling is gedaan, waarbij is aangegeven dat de kunstwerken zouden gaan naar het Stedelijk Museum te Amsterdam. Verder is gebleken dat de kunstwerken in werkelijkheid een andere bestemming kregen bij de invoer.

Bij het doen van deze aangifte zijn meerdere personen betrokken geweest. Hieronder bevond zich R. Fuchs. Uit het zorgvuldige onderzoek van de FIOD-ECD is op geen enkele wijze gebleken dat de heer Fuchs op de hoogte was van de daadwerkelijke bestemming van de kunstwerken en dus dat de kunstwerken niet werden gebracht naar het Stedelijk Museum.

Naar het oordeel van het Functioneel Parket valt de heer Fuchs geen verwijt te maken van het opzettelijk plegen van een strafbaar feit. Het Functioneel Parket heeft derhalve besloten de heer Fuchs niet te vervolgen.

Ten aanzien van de overige personen betrokken bij de invoer van genoemde kunstwerken zal binnenkort een nadere beslissing over de afdoening worden genomen.