Staatsbosbeheer

ingezonden brief ir c.j. vriesman, directeur staatsbosbeheer, 4 november 2003

Een netwerk staat of valt bij verbindingen. Geen spoornetwerk zonder rails van station naar station, geen worldwide-web zonder een stelsel van glasvezelkabels. Dat geldt ook voor het natuurnetwerk waar het Kabinet zich hard voor maakt: de ecologische hoofdstructuur. Zonder zones die gebieden onderling verbinden, geen natuur die op eigen kracht kan voortbestaan. Staatsbosbeheer verwacht van de Tweede Kamer dat ze dit basisprincipe van de ecologische hoofdstructuur overeind houdt bij de stemming over het amendement waarin wordt voorgesteld om het budget voor robuuste verbindingszones over te hevelen naar de landinrichting.

De natuur in Nederland kan niet behouden worden, door het alleen maar instellen van natuurreservaten waarbuiten de mens vrij zijn gang kan gaan. Dergelijke natuureilandjes worden continu bedreigd door (milieu-)invloeden van buiten af en het gevaar van uitsterven van zeldzame planten en dieren ligt constant op de loer. In de jaren 80 heeft het verdwijnen van de otter ons wakker geschud, in 2000 heeft de hamster dat opnieuw gedaan. Zij staan symbool voor andere planten- en diersoorten die in de tussenliggende periode zijn verdwenen uit ons landschap. Om dit proces te stuiten, is een ruimtelijke samenhang van natuurgebieden nodig. En daarbij spelen robuuste verbindingszones tussen grote natuurgebieden een majeure rol. Zij vormen als het ware de infrastructuur waarlangs planten en dieren zich kunnen voortbewegen en verspreiden, wat essentieel is voor hun overleven. Zonder verbindingen geen natuurnetwerk.

Robuuste verbindingszones zijn derhalve integraal onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. Zij staan er niet los van, zoals het debat in de Tweede Kamer suggereert bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van LNV. Ze zorgen er voor dat in ecologisch en economisch opzicht de ecologische hoofdstructuur rendeert. Er zijn drie robuuste verbindingen die met voorrang tot stand moeten komen. Met het budget dat minister Veerman daar nu voor gereserveerd heeft kan dat ook: de zogenaamde Natte As, die het Dollardgebied via het IJsselmeergebied en de grote rivieren verbindt met de Biesbosch; de verbinding die de Oostvaardersplassen, via het Horsterwold, de Veluwe en het Rijn- en Maasdal uiteindelijk verbindt met de Ardennen en de Eiffel; en tenslotte een verbinding tussen de IJsselmonding en het Duitse Harzgebergte, via het Vechtdal en Bentheim. Het Nederlandse natuurnetwerk staat namelijk niet op zich: het is een pan-Europees concept om in ons werelddeel de achteruitgang van de natuur het hoofd te bieden. Aartsvader en grondlegger van het idee van dat internationale natuurnetwerk is overigens Nederland. Het zou beschamend zijn als Nederland nu als eerste die netwerkgedachte los zou laten en het basisprincipe van de ecologische verbindingszones laat varen.

Ir C.J. Vriesman
Directeur Staatsbosbeheer