Productschap Wijn

Nieuws

Nederlandse primeurwijn Wijngaard De Agthuysen

Persbericht Zuidland 29-10-2003

Het is weer voorbij die mooie zomer! En mooi was de zomer zeker. Enorm warm en droog, ideaal voor de wijngaardenier.

Een zomer die niet onderdoet voor zomers in zuid Frankrijk, Californië of Australië. En dat was te merken!

De kwaliteit van de geoogste druiven was uitmuntend goed! Suikergehaltes gemiddeld tussen 800 en 850 Oechsle (ca. 11,6 % alc).

Wij zijn met opzet niet eerder gaan oogsten maar hebben gegokt op een goede nazomer. En dat kwam uit met als gevolg nog betere druiven.

De Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn geoogst op 23 november met een suikergehalte van 1020 Oechsle ( 14 % alc). De hoogste uitschieter was Baco Noir met 1060 Oe!.

In totaal hebben we 15.000 kg druiven geoogst goed voor ruim 15.000 flessen heerlijke wijn.

Gelukkig viel de vorst vroeg in en hadden we wat edele rotting.

Door deze omstandigheden, de zeer hoge suikergehaltes en de hoge kwaliteit hadden we voor het eerst in 25 jaar dat ons bedrijf bestaat (en voor het eerst in Nederland) de mogelijkheid om een Nederlandse IJswijn te maken. Deze uitzonderlijk zoete smaakvolle likeurachtige wijn (slechts 100 liter) staat nu langzaam te gisten.

Komend jaar worden deze wijnen gebotteld en is in de zomer van 2004 de bijzondere kwaliteit te beoordelen.

Voor de mensen die niet kunnen wachten hebben we echter net als andere jaren een "Hollandse Nieuwe" gemaakt, onze versie van de primeurwijn. Ook deze wijn is dit jaar van bijzonder mooie kwaliteit. Gemaakt van 100% Marechal Foch druiven die geoogst zijn bij 920 Oechsle.

De mooie zomer is daarom nog niet echt voorbij, kom onze primeurwijn maar proeven.

Deze wijn is vanaf de 2e zaterdag in November (8-11-2003) te verkrijgen. Op deze zaterdag houden we speciaal voor de liefhebbers van onze wijn en alle andere geïnteresseerden een wijnproefdag. Bezoekers zijn welkom vanaf 11.00 uur aan de Stationsweg 55a te Zuidland. Uiteraard zijn dan ook al onze andere wijnen te proeven (die ook erg lekker zijn!) en is ook de wijnmakerij en wijnopslag te bekijken.

Met vriendelijke groeten,

Silvia en Fred Lorsheijd