FEDERATIE NRK

Innovatieplatform dankzij NRK geschikt voor MKB

Met prestatiecontract van NRK
geeft Innovatieplatform kracht aan MKB

Dit prestatiecontract kwam aan de orde op de algemene ledenvergadering van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie, op 4 november 2003, Media Plaza Utrecht.

Het Innovatieplatform onder leiding van Premier Balkenende moet een belangrijke stimulans geven aan de ontwikkeling en concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. De NRK wil dit initiatief handen en voeten geven met haar ledenbedrijven. De bedrijven zijn vooral klein en middelgroot en worden ook in recent onderzoek van het EIM als innovatief aangemerkt. NRK wil een 'meerjaren prestatiecontract innovatief ondernemen' afsluiten met het kabinet en de bedrijven om meer innovatie en betere concurrentiekracht van de bedrijven en de branche te realiseren.

Onder het prestatiecontract ligt een 'toekomstverkenning 2008' die de NRK met steun van het ministerie van EZ begin 2004 wil uitvoeren. Het prestatiecontract kent acht hoofdpunten:

1. Duurzaam ondernemen: markt, technologie en organisatie.
2. Bedrijven stellen zich meetbare doelen over een periode van 4 of 5 jaar; de regie ligt in handen van de NRK.

3. Die doelen legt elk bedrijf vast in een eigen plan 'innovatief ondernemen'.

4. De deelname is vrij voor alle bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie.

5. De NRK meet periodiek en strikt vertrouwelijk de voortgang van elk bedrijf; objectieve meetresultaten komen beschikbaar voor de groep bedrijven.

6. Voor uitvoering werkt de NRK nauw samen met Syntens.
7. De bedrijven bepalen de behoefte aan kennis, informatie en andere ondersteuning.

8. Namens de bedrijven wil de NRK beschikken over budgetten voor de aankoop van kennis, onderzoek, voorlichting, advies en ondersteuning van uitvoering bij adviseurs (zoals Syntens), kennisinstituten (zoals HBO's, Universiteiten, TNO, het Topinstituut Polymeren) en onderzoekers (zoals EIM).

Uitvoering van het prestatiecontract 'innovatief ondernemen' vereist inzet van financiële middelen door het Innovatieplatform. Ook andere koepelorganisaties staan positief tegenover het prestatiecontract. Steun wordt gevraagd bij VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo geeft het innovatieplatform het MKB innovatiekracht!

Brede ondersteuning bedrijven
Bevordering van innovatie en marktverbreding staan centraal in het actieplan van de NRK:

- Ca. 40% van de bedrijven maakt gebruik van de WBSO. De NRK wijst de dubbele toetsing van projecten door de belastingdienst af. Het kabinet dient de enkele toetsing door Senter te herstellen.
- De NRK start - met subsidie van Novem - een project dat moet resulteren in een elektronisch hulpmiddel dat integrale productontwikkeling bevordert. Een 'doe het zelf' instrument voor bedrijven.

- NRK en Syntens starten met de dienstverlening aan bedrijven in het programma 'Nederland gaat Digitaal'. Ketenintegratie, verkoop via Internet, workflow, nieuwe technologieën en kennis staan centraal.
- Syntens en NRK sluiten een convenant voor nauwe samenwerking gedurende vier jaar. Samen ontwikkelen zij maatwerkoplossingen op de vragen en wensen van bedrijven;

- De EVD en NRK hebben - na onderzoek - de handen ineen geslagen in de steun van bedrijven bij export. Goede marktkennis is nodig om de huidige 60% export te verhogen. Voorjaar 2004 wordt een eerste exportmissie georganiseerd.

NRK spreekbuis rubber- en kunststofindustrie
De Federatie NRK behartigt de belangen van de rubber- en kunststofindustrie (omzet ca. 6 miljard euro). Bij de Federatie NRK zijn 25 brancheverenigingen en ca. 660 bedrijven aangesloten. De verenigingen richten zich op specifieke productietechnieken, materialen of marktsegmenten. De bedrijven kozen in 2000 voor Duurzaam Ondernemen. Onder het motto 'Beleef Polymeer. Blij met rubber en kunststof!' geeft de NRK prioriteit aan de politiek (lobby), marktbevordering en export, innovatie en kennisoverdracht, milieubevordering, de eigen Branche-CAO, imagoverbetering en het stimuleren van de toepassing van rubber en kunststof producten.


---


---