Prismant


bewegingsvrijheid chronisch zieken en gehandicapten Utrecht, 4 november 2003
Ernstige beperking van bewegingsvrijheid chronisch zieken en gehandicapten

Wat vinden 1400 chronisch zieken en gehandicapten van het overheidsbeleid?

Met de juiste aanpassingen in huis kunnen chronisch zieken en gehandicapten langer thuis blijven wonen, zo geeft 80 % van de respondenten van een Prismant-onderzoek aan. Een gewoon leven leiden wordt bemoeilijkt door ondoorzichtige regelgeving en ingewikkelde aanvraagprocedures voor aanpassingen aan de woning. Veel kosten die lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken maken, worden niet vergoed. Bijna veertig procent weet overigens niet of en hoe ze kosten vergoed kunnen krijgen. Transparantie en eenheid in beleid op dit gebied ontbreken.

Prismant voerde onlangs een opinieonderzoek uit naar de beleving van beleid door mensen die chronisch ziek zijn of een lichamelijke handicap hebben. Een selectie van overheidsmaatregelen vanaf 1967 om de positie van lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken te verbeteren werd getoetst aan hun werkelijkheid.

Chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen met steun en praktische hulp van mantelzorgers: partner, familie en buren. De overheid heeft weinig aandacht voor deze mantelzorgers, terwijl daar wel een steeds groter beroep op moet worden gedaan.

Geen volwaardige plaats in de maatschappij
Het is voor chronisch zieken en gehandicapten moeilijk is om een volwaardige plaats in de maatschappij te krijgen of te behouden. Volgens de geënquêteerden kan er nog veel worden verbeterd op het gebied van werk en onderwijs, persoonsgebonden-budget, positie in de samenleving, de zorg en kwaliteit van leven. De mobiliteit is voor 58% een probleem. Ze zijn gedeeltelijk of geheel afhankelijk van hulp bij (eigen of openbaar) vervoer. Een ander groot probleem is het roken in openbare gebouwen. Ondanks de wetgeving ondervindt ruim 40% daar nog zoveel hinder van, dat het hun bewegingsvrijheid belemmert.

Een totaal overzicht van de bevindingen is te lezen in de publicatie Met de beste bedoelingen, uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het nieuwe kantoorgebouw van Prismant door HKH Prinses Margriet op 4 november 2003. De presentatie vindt plaats tijdens een minisymposium.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de afdeling Communicatie Prismant, telefoon 030 - 2345 770 of
06 - 5124 5492.