GAIA

CARREFOUR PROMOOT FOIE GRAS!

3 november 2003

© GAIA

Voorbije vrijdag 31/10 voerde Carrefour in alle kranten een promotiecampagne voor foie gras. Foie gras is een product dat op afschuwelijke wijze verkregen wordt en waarvoor jaarlijks duizenden dieren lijden en sterven.
Voor de productie van foie gras worden vooral eenden onder dwang gevoederd. Ongeveer veertien dagen worden de dieren opgesloten in kleine, individuele kooien van 45 x 20 cm, waarin ze quasi onbeweeglijk vastgehouden worden. Tweemaal daags wordt hen een lange trechterbuis in de keel geduwd tot aan de voormaag en wordt een grote hoeveelheid maïs elektrisch of voornamelijk pneumatisch naar binnen gespuwd. Het resultaat is een enorm uitgezette, vervette lever van 7 tot 10 keer de normale grootte. De dieren worden doelbewust ziek gemaakt voor foie gras.
GAIA voert al jaren actie tegen het eendenleed dat veroorzaakt wordt door het dwangvoederen voor foie gras. En in ons verzet tegen foie gras staan wij niet alleen!
Uit een Dimarso-enquête in opdracht van GAIA in november 1999 bleek onder meer dat 8 Belgen op 10 willen dat het dwangvoederen van eenden en ganzen verboden wordt en dat 9 Belgen op 10 vinden dat dwangvoederen voor foie gras dieronvriendelijk en wreed is. Eind 1999 kwamen de wetenschappers van het Wetenschappelijk Dierenwelzijns- en Dierengezondheidscomité van de Europese Commissie in hun rapport over de welzijnsaspecten van de productie van foie gras bij eenden en ganzen tot het besluit dat 'zoals het nu gebeurt, dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras het dierenwelzijn ernstig schaadt'.
Toch slaagt Carrefour erin dit vreselijk product van dierenleed nog steeds te promoten.
Dit kan niet! Protesteer daarom massaal en stuur een protestmail naar de productmanager voeding, Olivier Langlet: olivier.langlet@gb.be Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be