Ingezonden persbericht


Persbericht

20e editie van Per Expresse over

MIGRANTEN IN DE MEDIA

Per Expresse is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het (wereld)nieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Aanleiding voor de nieuwste editie van de Per Expresse is de Migrantenweek van 9-16 november en de vele negatieve berichten die de laatste tijd in de media over migranten verschijnen.

In de 20e editie van Per Expresse staat de vraag centraal: 'Klopt de beeldvorming over migranten?'

De lesbrief gaat onder meer in op twee hot items in de media: de hoofddoekjes-discussie en het bestaan van witte en zwarte scholen. Verder kijkt de lesbrief naar verschillende opvattingen over de positie van jongens en meisjes, mannen en vrouwen in de verschillende culturen, beeldvorming van migranten in Nederlandse soaps en dramaseries, de levendige discussies op internet door en over migranten en de eigen straattaal van (migranten)jongeren.

De handleiding geeft achtergrondinformatie over de Rapportage Minderheden 2003 van het Sociaal en Cultureel Planbureau en hoe dames en heren politici daarmee omgaan. Verder zijn er uiteraard didactische aanwijzingen voor de behandeling van de lesbrief in de klas.

De educatieve website geeft aanvullende informatie en extra lessuggesties voor leerlingen èn leerkrachten. Voor leerlingen is er een migrantenrap en informatie over de positie van migranten in diverse landen. Verder is er een uitgebreide linkspagina. Voor leerkrachten zijn er extra lessuggesties voor basis- en voortgezet onderwijs en meer informatie over de vraag of Nederland nu een immigratie- of emigratieland is. Uiteraard ontbreekt ook voor hen een uitgebreide linkspagina niet.

De lesbrief met handleiding kost ¤ 3,50 en is te bestellen bij: Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
tel. 024-3613074
fax 024-3613014
email: cmo@nsm.kun.nl
http://www.cmo.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf: http://www.cmo.nl
en vanaf
http://www.kennisnet.nl/po/leerkracht/perdagwijzer/ http://www.kennisnet.nl/vo/docent/perdagwijzer/


---
Antoon Seelen
Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
Telefoon: 024-3615697
e-mail: a.seelen@nsm.kun.nl www.cmo.nl