TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

3 november 2003

60% verpleeghuizen zet zorg op rantsoen
D66: "bezuiniging zorg anders verdelen"

De zorg gaat op rantsoen. Dat zegt de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen Arcares in Knevel op Zaterdag na een intern onderzoek onder de 1700 leden van de koepel. "Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan 60% van onze leden de zorg op rantsoen gaat zetten." Arcares vertegenwoordigt alle 325 verpleeghuizen in Nederland. "Dat betekent minder maaltijden, twee in plaats van drie per dag en geen totale wasbeurten meer, alleen nog kop en kont en de wekelijkse douchebeurt vervalt", aldus directeur De Witte van verpleeghuis Slingedael in Rotterdam.

Voor activiteiten als snoezelbaden en gezamenlijk ontbijt is geen gelegenheid meer, nu de sector gedwongen wordt 262 miljoen euro te bezuinigen. Dit bedrag bestaat uit de door de regering opgelegde efficiencykorting van 0,8%, maar ook uit een verlaging van de vergoeding voor ziekteverzuim. Daarnaast waren veel huizen de laatste jaren gedwongen de gelden voor zorgvernieuwing te gebruiken voor het reguliere zorgproces en komen ze met het wegvallen van deze gelden nog meer in de problemen. Arcares-directeur Rompa: "De sector moet 3,5% bezuinigen, dat lijkt niet zoveel, maar er valt in de organisatie niets meer te halen (...) het komt neer op 10 zorgminuten per bewoner per dag minder, terwijl we juist om 15 minuten meer hadden gevraagd."

Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Knevel op Zaterdag blijkt dat 94% van de Nederlanders weinig tot geen begrip heeft voor bezuinigingen in de verpleegzorg. Van de 6% die daar wel begrip voor zegt te hebben, valt nog eens 63% af als de bezuinigingen leiden tot versobering van de basale behoeften van verpleeghuisbewoners.

D66-kamerlid Ursi Lambrechts zei in Knevel op Zaterdag de gevolgen van de bezuinigingen "onaanvaardbaar en een vorm van zorgmishandeling" te vinden. "Als dit in de Nederlandse gevangenissen zou gebeuren, zou er een storm van protest opgaan." Ze zegde toe desnoods de bezuinigingen in de zorg te willen herverdelen om misstanden in de verpleegzorg te voorkomen. "Ik ga de minister hiermee confronteren (...) je zou moeten gaan kijken of je de bezuinigingen niet zou moeten herverdelen als dit inderdaad de uitkomst van de maatregelen is."

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Roe Kerssies (tel: 020 522 54 93).