Gemeente Westerveld

31-10-2003
Westerveld wil pilotproject voor aanschaf hartdefibrillatoren

Het college wil met de provincie, RAV en zorgverzekeraars kijken naar de mogelijkheid om een pilotproject te starten rondom de aanschaf van Automatische Externe Defibrillatoren.
Aanrijtijden ambulances
Stichting Ouderenbeleid Diever, de Wapser gemeenschap en de Stichting Dorpsbelangen Diever hebben bij de gemeente Westerveld aangegeven dat zij graag zouden willen dat de huisartsen, met name in Diever, worden uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Volgens de stichtingen heeft de verplaatsing van de ambulancepost van Diever naar Havelte nadelige gevolgen voor de aanrijtijden van ambulances in de buitengebieden van met name Diever (Doldersum, Wateren en Zorgvlied). De wettelijk voorgeschreven maximale aanrijtijd van 15 minuten wordt overschreden. Er zou hierdoor een onaanvaardbaar risico ontstaan voor de volksgezondheid, vooral als het gaat om situaties waarin sprake is van een hartstilstand. De huisartsen daarentegen zijn in de buitengebieden vaak eerder aanwezig dan de ambulance.

Verantwoordelijkheid
De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) is verantwoordelijk voor het ambulancevervoer in de provincie Drenthe. Tot voor kort was de Provincie verantwoordelijk voor de spreiding en plaatsing van ambulanceposten in Drenthe. Het kabinet heeft op 10 oktober 2003 besloten de zeggenschap over ambulancevervoer bij de provinciebesturen weg te halen en vrijwel volledig bij de zorgverzekeraars onder te brengen.

In principe is ambulancevervoer dus geen verantwoordelijkheid voor de gemeente. Maar de gemeente Westerveld heeft nog steeds een zorgplicht naar de inwoners toe. Daarom zal Westerveld het initiatief nemen om samen met de provincie, zorgverzekeraars en RAV de mogelijkheden te onderzoeken om een pilotproject te starten rondom de aanschaf van de defibrillatoren.